Nemalonus skonis burnoje: kokias sveikatos problemas jis išduoda?

Atsibundi ryte ir burnoje jauti nemalonų skonį? Nustatyk koks jis – kartus, rūgštus, saldus? Tai padės nuspręsti, į kokį specialistą kreiptis.

Jeigu juntamas nemalonus skonis burnoje atsirado vieną kartą ir daugiau nepasikartojo, labiausiai tikėtina priežastis – soti vėlyva vakarienė, kuri nespėjo susivirškinti per naktį ir priminė apie save ryte. Tačiau, jeigu šis nemalonus pojūtis kartojasi periodiškai, tuomet tikėtina, kad tai – pirmas organizmo veiklos sutrikimų simptomas.


Kartumo prieskonis


Jeigu tave kamuoja kartumo skonis burnoje, galima įtarti kepenų ir tulžies problemas. Esant gerai šių organų veiklai, tulžis (biologiškai aktyvus skystis, kuris praeina pro pagrindinį mūsų organizmo filtrą - kepenis) turi patekti į dvylikapirštę žarną. Tačiau tam tikros ligos sutrikdo tulžies judėjimą ir pašalinimą.


Skystis užsistovi takuose, kaupiasi, dalis jo patenka į skrandį, iš jo į stemplę, o po to ir į burnos ertmę. Tuomet ant liežuvio susikaupia kartumas. Pašalinti jį nėra sudėtinga, tereikia atsisakyti produktų, skatinančių perteklinę tulžies gamybą. Tai riebūs, kepti, marinuoti, aštrūs ir sūrūs patiekalai. Kitaip tariant viskas, kas, atrodytų, skaniausia. Tačiau tai dar ne viskas, juk kartumas - viso labo tik simptomas, bet ne pagrindinė problema. Todėl be gastroenterologo konsultacijos neišsiversi. Jis atliks ultragarsinį ir gastroskopijos tyrimą, o tada paskirs tinkamą gydymą.


Atpažink galimą ligą pagal skonį burnoje


* Kartumas – cholecistitas, akmenligė, „tingus žarnynas“

* Vandenilio sulfidas – gastritas su pamažintu rūgštingumu

* Druska – dehidratacija, akmenys latakuose

* Saldumas – cukrinis diabetas

* Rūgštis – gastritas su padidintu rūgštingumu

* Metalas – parodontozė, apsinuodijimas gyvsidabriu


Beje, kartais kartumas burnoje kyla ne dėl kokios nors rimtos ligos, o tiesiog dėl užsiteršusių kepenų. Ypač dažnai tai nutinka alkoholio mėgėjams. Tačiau šiuo atveju galima išsiversti ir be gydytojų įsikišimo, tam puikiai tiks dieta ir hepatoprotektoriai (preparatai natūralių medžiagų pagrindu, kurie apsaugo kepenis nuo toksinų ir suaktyvina kepenų ląstelių veiklą).


Atkreipk dėmesį kad kartumo prieskonis turi dar ir trečią priežastį – taip vadinamą „tingų žarnyną“. Jeigu esi mėgėja pavalgyti, yra didelė tikimybė, kad organizmas pavargo virškinti didelį maisto kiekį ir jo darbingumas sumažėjo. Dėl šios priežasties vietoje to, kad maistas netrukdomas pralėktų žarnynu, užsistovi jame, kaupiasi ir apie save praneša kartumo prieskoniu burnoje. Pašalinti šį nemalonų pojūtį padės preparatai, stimuliuojantys žarnyno veiklą. Tik užsižaisti su vaistais nevalia. Priešingu atveju ir taip tingus žarnynas dar labiau įpras, kad už jį darbą atlieka tabletės ir nebegalės be jų apsieiti.


Saldumo prieskonis


Saldumo prieskonis burnoje gali atsirasti dėl labai rimtos priežasties – cukrinio diabeto. Labai klysti, jeigu manai, kad šis negalavimas yra išimtinai įgimtas ir diagnozuojamas ankstyvoje vaikystėje. Ši liga gali išsivystyti bet kuriame amžiaus tarpsnyje. Kai tai įvyksta, kraujyje padidėja cukraus kiekis, o tuomet burnoje atsiranda saldus prieskonis. Šis negalavimas dažniausiai užklumpa tuos, kurių giminėje kas nors sirgo diabetu, o taip pat ir tuos, kas persirgo pankreatitu – kasos uždegimu. Jeigu patenki į šią rizikos grupę ir staiga burnoje pajutai saldumo prieskonį, nedelsiant kreipkis į endokrinologą. Pasitvirtinus diagnozei, gydytojas paskirs tinkamus vaistus. Nereikia galvoti, kad nuo šiol privalėsi leistis insuliną. Įgyto diabeto formos atveju pakanka vaistų tablečių pavidale, o kartais tereikia prisilaikyti dietos. Jos esmė – atsisakyti saldaus, o cukrų pakeisti jo pakaitalais.


Sūrumo prieskonis


Kai burnoje jauti druską, greičiausiai organizme vyksta dehidratacija. Patikėk, tam, kad susidurtum su šia problema, visiškai nebūtina savaitę laiko klajoti po Sacharos dykumą. Strategiškai svarbaus skysčių kiekio tu galėjai netekti paprasčiausiai suvartodama mažiau nei pusantro litro vandens. Beje, tokia grėsmė dažniausiai paliečia alkoholio mėgėjus (alus ir vynas ypatingai skatina šlapimo išsiskyrimą). Kai organizmas pradeda jausti drėgmės trūkumą, visi skysčiai organizme sutirštėja, tame tarpe ir seilės. O jų sudėtyje gausu natrio chlorido. Kuo didesnė jo koncentracija, tuo stipresnis prieskonis juntamas burnoje. Laimei, susidoroti su tuo visiškai nesudėtinga. Gerk daug vandens (šiuo atveju jo kiekis turi viršyti 2 litrų normą) ir kuriam laikui atsisakyk alkoholio.


Panašaus prieskonio priežastimi gali būti ir seilių liaukų liga. Tiesa, ji sutinkama kur kas rečiau. Nuolat valgant persūdytą maistą, atsiranda rizika, kad druskos organizme susikaups pernelyg daug ir iš jos susiformuos akmenukas, kuris užkimš seilių lataką. Dėl šios priežasties seilės pradės kauptis, o natrio chlorido koncentracija padidės. Atsikratyti nemalonaus prieskonio savarankiškai nepavyks. Teks kreiptis į stomatologą: gydytojas, pritaikydamas vietinę nejautrą, atliks operaciją ir pašalins akmenuką.


Rūgštumo prieskonis


Rūgštumo prieskonis burnoje byloja apie tai, kad reikia tvarkytis su skrandžiu. Greičiausiai tai bus gastritas su padidintu rūgštingumu arba opa. Šioms ligoms būdingas druskos rūgšties, būtinos maisto virškinimui, padidinto kiekio susidarymas. Be to, abu šie susirgimai turi šalutinį poveikį. Tai rūgštaus skrandžio turinio grąžinimas į stemplę, kuomet jo dalis patenka ir į burną. Šį procesą sustabdyti padės dieta: pirmiausia atsisakant aštraus, o po to ir kepto bei sūdyto maisto. Taip pat reikės kreiptis ir į gydytoją, kuris paskirs rūgštingumą mažinančius vaistus.


Nepatariama pernelyg žavėtis tradiciniu gastrito simptomų mažinimo soda metodu. Šis būdas, žinoma, veiksmingas, tačiau tik laikinai. Šarmai, sumaišyti su rūgštimi, pavirsta vandeniu ir anglies dioksidu. Pastarasis sukelia pūtimo jausmą ir paskatina skrandžio sulčių gamybą. Gaunasi uždaras ratas: rūgštingumas sumažėja tam, kad po kurio laiko vėl pakiltų.


Vandenilio prieskonis


Vandenilio prieskonis, kuris liaudyje dar vadinamas „supuvusiu“, – ko gero pats nemaloniausias iš visų nemalonių pojūčių. Jo priežastis – tas pats pagarsėjęs gastritas, tik su pamažintu rūgštingumu. Organizme gaminasi nepakankamas skrandžio sulčių kiekis. Jų nepakanka viso suvartoto maisto suvirškinimui per tam tikrą laiko tarpą. Todėl maistas, vietoj to, kad susivirškintų ir pasišalintų iš organizmo, kaupiasi ir pradeda pūti. Norint to atsikratyti, teks vartoti gydytojo paskirtus vaistus. Visiems, sergantiems gastritu, privalu laikytis dietos: valgyti aštresnį ir keptą maistą, kuris skatina didesnį skrandžio sulčių išsiskyrimą.


Svarbiausia – nepersivalgyti, priešingu atveju viskas prasidės iš naujo. Sergant pamažinto rūgštingumo gastritu, privalu valgyti dažnai, bet po mažai. Vakarieniauti reikia ne vėliau 18 valandos vakaro, kraštutiniu atveju – prieš 2 valandas iki miego.


Be abejonės, tai tik GALIMOS priežastys, o ne tiksli diagnozė. Bet kuriuo atveju, jeigu rytais burnoje jauti keistą, nemalonų skonį, vertėtų pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju, kuris nukreips tave pas reikiamą specialistą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis