Atskleidė maisto produktus, iššaukiančius migrenos simptomus

Vienokia ar kitokia migrenos forma serga kas dešimtas žmogus. Ši liga nesirenka nei pagal amžių, nei pagal lytį ar išsilavinimą – ja gali sirgti bet kuris žmogus, dažniausiai pirmieji simptomai pasireiškia apie 40-uosius gyvenimo metus. Migreną lydi pykinimas, prakaitavimas, padidintas jautrumas garsams ir šviesai, kalbos ir regos sutrikimai. Dažnu atveju nepakeliamų galvos skausmų kamuojami žmonės į medikus nė nesikreipia, nes mano, kad migreną reikia tiesiog prakentėti. Tačiau žinoma mitybos specialistė Jelena Tulčina tikra – su migrena privaloma kovoti, ją įmanoma įveikti ir tam nereikia keliasdešimt eurų kainuojančių vaistų.


„Anksčiau buvo priimta manyti, kad galvos skausmai – ponų liga, atsirandanti iš dykaduoniavimo, todėl ir sergantieji migrena buvo linkę tuos beprotiškus skausmus tyliai išlaukti vienumoje, tamsumoje, ramiai sėdint ar gulint, nes kiekvienas judesys, garsas ar saulės spindulys jiems kelia dar didesnius skausmus“, - pasakoja gydytoja J.Tulčina.


Anot jos, negydoma migrena tampa nuolatine gyvenimo palydove – kartojasi kas porą savaičių ir trunka nebe kelias valandas, o – 2-3 dienas. Kas sukelia šį sunkiai diagnozuojamą susirgimą? Įtampa, miego sutrikimai ir... neteisinga mityba.


Natūralios medicinos pradininkė Lietuvoje Jelena Tulčina, sukaupusi daugiau nei 20 metų darbo praktiką, įsitikinusi – nors migrena ir nėra visiškai išgydoma, bet ją suvaldęs žmogus be galvos skausmų gali gyventi visą likusį gyvenimą. Tačiau, neslepia, tam reikia turėti tinkamų žinių.


„Migrenos atsiradimo mechanizmas yra paprastas. Viskas prasideda nuo mitybos. Daug kas yra girdėję, kad kai kurie produktai iššaukia šios ligos simptomus. Sergančiam migrena būtina žinoti, kas iš maisto konkrečiai jo organizmui netinka, kurie produktai daro didžiausią žalą. O tai gali būti bet kas – pomidoras, mėsa, sėklos, - teigia J.Tulčina. - Dažniausi migrenos sukelėjai yra šokoladas, pieno produktai, kviečių miltai.“


Italijoje atlikti medicininiai tyrimai, kuriuose dalyvavo 500 pacientų, parodė, kad individualiai kiekvienam iš jų sukontroliavus mitybą, migrena buvo visiškai suvaldyta. Šio tyrimo, atlikto Milane, vadovė dr. Rita Marketti teigė, kad iš mitybos raciono eliminavus imuninei sistemai netinkamus produktus, migrena visiškai atsitraukė. Tokiu pačiu principu vadovaujasi bei tokia pačia metodika dirba ir gydytoja J.Tulčina.


„Mums netinkamas maistas sukelia uždegimus kraujyje ir limfoje – dviejose gyvybės upėse. Toksinais užterštas kraujas galiausiai atkeliauja ir iki smegenų. Vienas jų pusrutulis paburksta, ima spausti trišakį nervą ir taip kyla didžiuliai skausmai“, - pasakoja viena garsiausių Lietuvos mitybos specialisčių.


Tinkamai subalansuota mityba organizmui padeda ir daug geriau atlaikyti didžiausią žalą darantį išorės dirgiklį – stresą. O tai, anot J.Tulčinos, ypač svarbu dabartiniu mūsų gyvenimo periodu, kai pasaulį savo gniaužtuose laiko koronaviruso pandemija, sėjanti ne tik nežinomybę, bet ir didžiulę paniką.


„Hipokratas pasakė: „Mes esame tai, ką valgome. Tad tegul maistas tampa mūsų vaistu, kad po to vaistai netaptų maistu“, - garsiausią Antikinės Graikijos gydytoją cituoja Jelena Tulčina. Per kelis dešimtmečius darbo praktikos kardiologės diplomą turinti moteris yra padėjusi suvaldyti migreną šimtams žmonių.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis