Norinčioms sulieknėti: kuriuo metu geriausia valgyti vaisius

Vaisiai - sveikas produktas, tačiau ir juos reikia valgyti saikingai, tam tikru paros metu.

Ar kada nors atkreipei dėmesį, kad šviežiai spaustos apelsinų sultys instinktyviai asocijuojasi su gardžiais pusryčiais. Organizmas nesąmoningai jaučia, kada ir kokį maistą reikėtų valgyti, tačiau mes patys tas taisykles laužome. Tad įsimink: geriausias laikas citrusiniams vaisiams - nuo 6 ryto iki vidurdienio! Kodėl? Nes pirmoje dienos pusėje valgomi citrusiniai vaisiai veikia teigiamai - suteikia kūnui būtinos energijos, stabdo senėjimo procesus ir, svarbiausia, neina į kūną (be abejo, nepamirštant saiko). Vakare valgomi citrusiniai veikia priešingai - dėl didelio vitamino C kiekio jie gali sukelti virškinimo sutrikimus, rėmens skausmus ir nemigą.


Dažniausiai vaisius valgome po maisto, vietoj deserto. Tačiau pasaulyje garsus dietologas Alanas Walkeris tikina, kad vaisius galima valgyti tik tuščiu skrandžiu! Visų vaisiuose esančių vitaminų ir antioksidantų skylimo procesai vyksta ne skrandyje, o žarnyne. Jei obuoliai, slyvos, persikai ar kiti vaisiai patenka į pilną skrandį, veikiami kitų produktų jie pradeda fermentuotis - organizmas negauna jam reikiamų vitaminų, o tave gali pradėti varginti tokie nemalonūs pojūčiai, kaip pilvo pūtimas. Ypatingai svarbu tai atsiminti mėgstančioms ananasus. Sakoma, kad ananasai degina kalorijas! Tačiau tik tuo atveju, jeigu valgai juos prieš pagrindinį maistą.


Kitas variantas – mėgautis vaisiais tarp pagrindinių valgymų. Taip neapsunkinsi savo skrandžio, nestabdysi virškinimo procesų ir jausiesi soti. „Vaisiai su mažomis sėklytėmis, tokie kaip kiviai ar braškės, suteikia ypatingą sotumo jausmą, – sako mitybos specialistė Iris de Luna. – Be to, šiuose vaisiuose gausu netirpiųjų skaidulų, labai naudingų virškinimui. Tuo tarpu obuoliai ir kriaušės (būtinai nulupti) savyje turi daug tirpiųjų skaidulų, kurios reikalui esant gali padėti sulėtinti virškinimo procesus“.


Trumpa atmintinė, kada valgyti vaisius:


1. Vaisius galima valgyti praėjus 2 valandoms po to, kai valgei šviežias daržoves

2. Vaisius galima valgyti praėjus 3 valandoms po maisto, kuriame nebuvo mėsos

3. Vaisius galima valgyti praėjus 4 valandoms po maisto, kuriame buvo mėsos


Bendrai – vaisiai turi būti valgomi pirmoje dienos pusėje. Juose gausu angliavandenių, kurie suteikia mums energijos. Dienos metu organizmas angliavandenius išdegina, o štai vakare jie pradeda kauptis riebaliukų pavidalu.


Deja, bet dauguma vaisių, be naudingųjų medžiagų turi ir tavo kūnui ne itin palankių savybių. Pavyzdžiui, mūsų taip pamėgtos vynuogės, bananai ir vyšnios savyje turi daug cukraus, o super produktais vadinamas kokosas bei avokadas turi būti vartojami labai saikingai, nes riebalų juose tikrai nemažai. Nepaisant to, kad šie riebalai yra sveikieji, jų perteklius teigiamų rezultatų neduos.


O štai apelsinai ir mangai - optimalusis variantas prieš treniruotę ir po jos. Melionas (ne daugiau 350 g) taip pat labai tinkamas po sporto - jis padeda atstatyti skysčių balansą organizme ir papildo organizmą druska. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis