Pieno produktai: ar vertingi organizmui ir kada jų negalima vartoti?

Pieno produktai kenkia sveikatai ar visgi yra naudingi organizmui?

Ekspertai sako, kad pieno produktai gali būti sveikatai palankūs ir rekomenduojami sveikos mitybos racione, tačiau sutinka ir su nuomone, jog jie gali pakenkti. Kodėl? Nes mityba yra individualizuota ir kas tinka vienam, nebūtinai tiks ir kitam.

Pasaulio sveikatos organizacija ir sveikatos specialistai priskiria pieno produktus prie sveiko maisto pasirinkimo, bet reikėtų žinoti, kokie požymiai rodo, kad pieno produktų jums reikėtų vartoti mažiau arba atsisakyti.

„Dažnai žmonės skundžiasi, kad suvalgę tam tikros rūšies produktų jaučiasi blogai. Vieniems sutrinka virškinimas, kitiems skauda galvą, trečius po dienos išberia ar atsiranda baltų spuogelių. Ką daryti, kad to nebūtų? Atsakymas paprastas: nevartoti maisto produktų, kurie sukelia bet kokias neigiamas organizmo reakcijas, net jei tas maisto produktas pripažintas kaip visuotinai sveikatai palankus. Jums jis yra žalingas,“ – sako Sveikatai palankaus maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, mitybos specialistė ir VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė.

Anot jos, pienas ir jo produktai vieniems žmonėms tinka, kitiems – ne: "Reikėtų suprasti ir tai, kad piene kalcio tikrai yra, bet ar jį pasisavina organizmas? Dažnai taip gali neįvykti, jei trūksta, pavyzdžiui D vitamino, todėl nereikėtų galvoti, kad visi pieno produktai - kalcio šaltinis".

Štai, pavyzdžiui, tėvai vaikams duoda šokoladinių varškės sūrelių ir galvoja, kad suteikia kalcio, o iš tiesų vaikus maitina cukrumi, kadangi sūrelis - tiesiog desertas ir tikrai nepalankiausias sveikatai (sūrelyje cukrų kiekis 30 gramų 100-ame gramų produkto).

„Mes esame skirtingi – turime savo genofondą, savo fermentų kiekį, įpročius – į visa tai pirmiausia ir turėtume atsižvelgti. Geriate pieną, valgote mėgiamus pieniškus produktus ir jaučiatės puikiai – valgykite ir toliau – Jums tai sveika, - sako dietologė Kristina Kurganovienė. - Piene ir jo produktuose yra naudingų maistinių medžiagų – vitaminų B12, riboflavino, biotino, D, kalcio ir kt.

Tačiau, jei suvalgę pieno ar jo produktų pasijuntate negerai – atsiranda pilvo pūtimas, raižymas, gurguliavimas, viduriavimas, pirmiausia rinkitės pieniškus produktus, turinčius mažesnį laktozės kiekį (kefyrą, varškę, sūrį). Tačiau, jei prastai jaučiatės suvalgę ir pastarųjų – kreipkitės į gydytoją – galbūt netoleruojate laktozės“.

Pieno cukraus laktozės netoleravimas

Laktozė, kuri nėra absorbuojama plonajame žarnyne, greitai keliauja į storąjį – čia ją žarnyno bakterijos skaido į trumpąsias riebalų rūgštis (acetatą, butiratą ir propionatą) ir vandenilio dujas.

„Jei didelis laktozės kiekis yra neabsorbuojamas plonajame žarnyne, šie fermentacijos produktai ir nesuskaidyta laktozė sukelia laktozės netoleravimo simptomus. Žmonės, turintys mažesnį fermento laktazės kiekį ir nuolat vartodami laktozę, laikui bėgant gali prisitaikyti – sumažėja laktozės netoleravimo požymiai,“ – teigia dietologė K. Kurganovienė.

Pieno cukraus laktozės netoleravimas pasireiškia, kai organizmas nesintetina fermento laktazės, kad suvirškintų pieno cukrų laktozę. Tada gali atsirasti nemalonių simptomų, pavyzdžiui, pilvo pūtimas, dujų kaupimasis, viduriavimas.

Alergija, t. y. imuninė organizmo reakcija, pasireiškia dėl piene esančių baltymų. Todėl, jei esate alergiškas, net suvartojęs pieno produktų be laktozės, neigiamos organizmo reakcijos – bėrimo, odos išsausėjimo, gleivių – neišvengsite. Jei jūs ar vaikas peršalote, sloguojate, tuomet tuo laikotarpiu venkite pieno produktų, kad neskatintumėte papildomai gleivių išsiskyrimo,“ – sako mitybos specialistė R. Bogušienė.

Jei išbėrė, atsirado dermatitinių dėmių, išsausėjusių plotų, atkreipkite dėmesį, ar tai nebus pieno produktų pasekmė, šiuo atveju – alergija pieno baltymui. Jei kamuoja dažnos slogos, tai irgi ženklas, kad galimai tai – alergija.

Ar visi turi vengti laktozės, rinktis pieno produktus be laktozės?

"Tikrai ne. Tai jau daugiau perdirbti pieno produktai ir juos galima vartoti tik netoleruojantiems pieno cukraus, o sveikam žmogui geriau rinktis gryną produktą, kurio struktūra nepakeista.

Žinoma, svarbi sąlyga nesirinkti stipriai saldintų ar sūdytų pieno produktų, nes tai nėra palanku sveikatai. Jei nesate alergiškas pieno baltymui kazeinui ir toleruojate pieno cukrų laktozę, pavyzdžiui, jogurtą rinkitės kasdieninėje mityboje nesaldintą, graikišką, o jei norite deserto, tuomet įvertinkite cukraus kiekį produkte, kad jo nebūtų daugiau nei 10 gramų šimtame gramų produkto.

Varškę, pieno produktus rinkitės pusriebius, nes tai sočiųjų riebalų šaltinis ir perteklinis šių riebalų vartojimas veikia žalingai mūsų organizmus, siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis. Nuo 30 proc. viso rekomenduojamo riebalų kiekio subalansuotoje mityboje sotieji riebalai turėtų sudaryti ne daugiau nei 10 proc.

Rinkitės sūrį, kuriame druskos iki 1,7 g, o jei sūrio dedate į patiekalus, tuomet atminkite, kad jis pasūdys galutinį patiekalą, tad druskos nepridėkite papildomai“, – pataria R. Bogušienė.

Specialistė primena, kad pieno produktai sudaryti iš baltymų, riebalų, angliavandenių ir vitaminų, bet kaip ir kitus maisto produktus, juos reikia vartoti saikinga.

Mitybos pagrindas yra augaliniai produktai, o gyvūninių rekomenduojama apie 20 proc. visos mitybos. Ypač gyvūninių baltymų organizmas turi gauti saikingai - net ir iš pieno produktų - nes baltymų perteklius siejamas su šio laikmečio pagrindinėmis ligomis, pavyzdžiui, vėžiu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis