Braškės: kokias pirkti, o kokių geriau vengti

Turgeliuose ir parduotuvėje jau prasidėjo pirmosios braškės. Kol kas gal ir ne lietuviškos, bet taip gundo nusipirkti ir paragauti! Braškės – natūralus folio rūgšties, vitamino C ir kalio šaltinis. Folio rūgšties reikia smegenų veiklai, kalis reikalingas raumenims, elektrolitų pusiausvyrai. Vitaminas C stiprina imunitetą, jis reikalingas ir geležies įsisavinimui. Braškėse daugiau vitamino C negu apelsinuose, taip pat yra vitaminų B5 ir B6, yra ir magnio, kalcio, vario. Žodžiu, valgyti tikrai verta, tik kaip neapsigauti renkantis?

1. Specialistai pataria atsargiai žvelgti į ankstyvąsias braškes. Kad ir kaip gražiai jos atrodytų, greičiausiai yra augintos šiltnamiuose ir naudojant chemikalus.

2. Nesvarbu, kur perki uogas - parduotuvėje ar turguje - pardavėjas privalo turėti kokybės sertifikatą, todėl drąsiai prašyk jį parodyti. Sertifikate turėtų būti nurodyta ir šalis, kurioje braškės užaugintos. Nepasikliauk aklai pardavėjais, nes patirtis rodo, kad turgeliuose dauguma pardavėjų atvežtines uogas pateikia kaip užaugintas Lietuvoje.

3. Braškės turi būti tvirtos, o taip pat turi matytis žiedkočiai (uodegėlės). Žiedkotis – savotiškas indikatorius. Jei jis nenudžiuvęs, neapvytęs, žalias - tuomet ir uoga šviežia.

4. Dažniausiai braškės būna supakuotos į plastikinius indelius arba medinius krepšelius. Atkreipk dėmesį į dugną! Natūralios, šviežios braškės pačioje apačioje nuo spaudimo visuomet išleidžia šiek tiek sulčių, taigi jeigu ant dugno nematyti nė pėdsako, vadinasi dėl natūralumo galima suabejoti. Iš kitos pusės - jeigu apatinės braškės praradusios formą ir tarsi susitrynusios, vadinasi jos jau ne pirmo šviežumo.

5. Spręsti apie braškę pagal spalvą - ne itin patikimas metodas, kadangi spalva priklauso nuo daugelio faktorių. Tačiau įprastai braškės turėtų būti ryškiai raudonos spalvos ir šiek tiek blizgios. Jeigu tarp tokių braškių pastebi bordinių arba su patamsėjusiomis dėmėmis, greičiausiai jos jau peraugusios. Jeigu braškė tamsiai bordinė ir tuo pačiu labai tvirta, gali būti, kad ji auginta nenatūraliai.

6. Kvapas - dar vienas gana patikimas metodas, padedantis išsirinkti natūralias braškes. Užėjusi į kambarį, kuriame padėtas indelis su šviežiomis braškėmis, iškart užuosi jų kvapą. Jeigu tikrojo braškių kvapo nejauti net pauosčiusi pačią uogą, vadinasi ji buvo auginama nenatūraliai.

7. Labiausiai dėmesį atkreipk į braškės taškelius. Jeigu taškeliuose nematyti mažų sėklyčių, greičiausiai jas auginant buvo naudojami chemikalai. Tokios braškės naudos organizmui tikrai neturės.

8. Dar vienas įdomus metodas, padedantis nustatyti braškės kokybę - kuo toliau viena nuo kitos išsidėsčiusios sėklytės ir kuo labiau jos įsispaudusios į braškę, tuo saldesnė uoga bus. Žinoma, mokslinių įrodymų tam nėra, todėl prieš pirkdama tiesiog imk ir paragauk!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis