Prisijunkite!

Prisijungę vartotojai gali:

  • dalyvauti konkursuose
  • skaityti straipsnius vėliau
  • gauti naujienų prenumeratą

Neturite paskyros?

Gydytojas pataria: niekada nesirinkite produktų, kuriuose nurodoma 0% riebalų

Išgirdus žodį „riebalai“ daugumą besilaikančių dietos apima tikra panika. O iš tiesų visi pasakojami siaubai apie mirtinai pavojingus riebalus - ne kas kita, kaip mitai. Kuriuos seniai metas sklaidyti. 

Mitas apie tai, kad nėra nieko baisiau už riebalus, buvo sugalvotas „madingų“ dietologų, o produktų gamintojai su malonumu užkibo už šio kabliuko: yra paklausa, bus ir pasiūla! Galiausiai net 2% riebumo varškė mums staiga tapo pernelyg riebia. 


Bioreguliacijos ir gerontologijos Instituto mokslininkas, gydytojas Jurijus Medzinovskis tikina, kad riebalai mūsų organizmui ypatingai svarbūs, o norinčioms sulieknėti jokiu būdu nevalia pirkti produktų, savo sudėtyje neturinčių natūralių riebalų. 


Riebalai - ne tik kūnui, bet ir protui


Riebalų rūgštys ir visi jų junginiai, kurie vadinami bendriniu žodžiu „riebalai“ įeina praktiškai į kiekvieną ląstelę. Nėra riebalų, nėra ir stiprios ląstelę supančios membranos, vadinasi mūsų organizmas tampa lengvai pažeidžiamas streso, toksinų ir t.t. Atskirai reikėtų paminėti galvos smegenų ir centrinės nervų sistemos ląsteles. Jų maitinimui reikalingi angliavandeniai ir riebalai. Negaudamos riebalų, smegenų ląstelės pradeda badauti energetine prasme. Šį badą galima užslopinti angliavandeniais, kurie greitai įsisavinami į kraują, tačiau efektas labai trumpalaikis. Paprastais žodžiais tariant, be reikiamo riebalų kiekio sutrinka mąstymas ir reakcija, sunkiau priimti teisingus sprendimus. Matote, kokia įdomi situacija - nevartojame riebalų tam, kad sulieknėtume, tačiau nuo to tiesiogine prasme kvailėjame. 


Daugiau riebalų, mažiau vaistų


Tikriausiai dauguma iškart paprieštarautų: o kaip papildomas svoris, pavojingas cholesterolio kiekis kraujagyslėse? Mano atsakymas paprastas: jau seniausiai įrodyta, kad mažas riebalų kiekis neišsprendžia perteklinio svorio problemų ir negarantuoja tinkamų cholesterolio normų. Be to, saikingas sočiųjų riebalų vartojimas (20-30% bendro dienos raciono) naudingas širdžiai, kai tuo tarpu gyvulinius riebalus pakeitus augaliniais matome priešingus rezultatus. Gyvuliniai riebalai padidina gerojo cholesterolio kiekį labiau, nei blogojo. 2015 metais buvo pripažinta, kad pagrindinė širdies ir kraujagyslių ligų susirgimų priežastis yra ne bendras cholesterolis, o cukrus. 


Besirūpinantiems savo sveikata reikėtų pamėgti žuvų taukus - jie visomis prasmėmis naudingi ir gali atitolinti senatvę. Visų pirma, jie saugo širdį. Antra, slopina sisteminius uždegimus. Trečia, užkerta kelią depresijai. Pakanka vartoti du kartus per savaitę, daugiau nereikia. 


Nori sulieknėti - pamiršk apie produktus be riebalų


Dabar visi labai mėgsta kalbėti apie sveiką mitybą, tik labai maža dalis iš tiesų supranta, kas tai yra. Sveika mityba neskatina atsisakyti riebalų, ji siūlo atrasti pusiausvyrą. Trys sveikos mitybos banginiai yra baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Tyrimais įrodyta, kad antsvorio turintys žmonės, suvartojantys daugiau sočiųjų riebalų, svorį meta kur kas greičiau nei tie, kurie renkasi mažiau riebalų turinčius produktus. 


Jei organizmas jaučia riebalų badą, jis tai kompensuoja angliavandeniais, keliaujančiais tiesiai į riebalinį kūno sluoksnį. Savaime suprantama, kad riebalai riebalams nelygūs. Mes nekalbame apie greitąjį maistą. Bet ar piene turi būti riebalų? Turi. Ar varškėje jų turi būti? Taip. Nulinio riebumo varškė jau ne varškė - tai tiesiog kažkoks cheminis junginys. 


Kiekvienam produktui savas laikas


Nėra jokios tragedijos, jeigu kartą per dvi savaites suvalgysime riebų kiaulienos kepsnį. Šiuo atveju svarbiau pagalvoti apie tai, kada tą kepsnį valgysit. Rytais galite valgyti praktiškai ką norite iš sveiko maisto, savęs neribodami. Net ir kiaulienos kepsnį, kurį dienos metu organizmas sudegins. Todėl visi tie šiuolaikiniai „jogurto ir kavos puodelio“ pusryčiai tikrai nėra pats geriausias pasirinkimas. Palikite lengvus variantus vakarui, kada organizmo tikrai nereikėtų apkrauti. Žinoma, kiekvienas iš mūsų turi savitų ypatybių. Reikia stebėti savo organizmą ir į jį įsiklausyti. Tačiau bet kuriuo atveju riebalų atsisakymas niekaip negali būti susijęs su sveikata ir sveiku gyvenimo būdu. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis

Prisijunkite!

Prisijungę vartotojai gali:

  • dalyvauti konkursuose
  • skaityti straipsnius vėliau
  • gauti naujienų prenumeratą

Neturite paskyros?