Receptas, kaip skaniai išvirti Benedikto kiaušinius

Benedikto kiaušiniai (kiaušiniai marškinėliuose, be lukšto virti kiaušiniai) – puiki idėja, norint greitai pasigaminti sočių pusryčių ar priešpiečių.

Jie tiks tiek salotoms, tiek sumuštiniams, tiek mėsos patiekalams gardinti.

Tokius kiaušinius geriausia virti negiliame plačiame puode ar kepimo formoje, kad kiaušiniai vienas su kitu nesiliestų.

Į indą reikia įpilti vandens ir šaukštą baltojo vyno acto arba citrinų sulčių. Rūgštis padės greičiau sutraukti baltymą.

Vandenį užvirkite, nuplaukite kiaušinius ir po vieną muškite į mažą indelį. Šiek tiek pamaišykite verdantį vandenį, tarsi norėtumėte padaryti kiaušiniui lizdelį, ir atsargiai supilkite kiaušinį iš indelio.

Jei mėgstate skystą kiaušinį, tuomet virkite 3–4 minutes, jei ragausite minkštą – virkkite 5–6 minutes.

Išvirusius kiaušinius atsargiai išgriebkite kiaurasamčiu ir padėkkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų vandenį. Jei reikia, apipjaustykite, kad kiaušiniai būtų gražios formos.

Kad neatvėstų, kiaušinius galima laikyti karštame (bet neverdančiame) vandenyje 10 minučių.

Shutterstock

Naudinga

Pirkdami kiaušinius atkreipkite dėmesį į galiojimo datą. Kiaušiniai tinkami vartoti 28 dienas po jų padėjimo.

Kiaušinius rekomenduojama laikyti ne aukštesnėje kaip 18 °C temperatūroje. Idealiausia temperatūra, norint išsaugoti visas biologiškai aktyvias medžiagas ir saugumą, yra 1–2 °C.

Laikoma švariose, sausose, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotose patalpose, kuriose nėra pašalinių kvapų. Laikomų kiaušinių plauti nereikia, nes taip pašalinama lukštą dengianti plėvelė, kuri iš dalies apsaugo, kad mikroorganizmai nepatektų į kiaušinio vidų.

Kiaušinius patartina nuplauti drungnu vandeniu tik prieš ruošiant maistą, kad salmonelės, kurių gali būti ant lukštų, nepatektų į patį kiaušinį.

Kiaušinius vartokite tik šviežius, nepirkite pažeistu, sutrūkusiu lukštu.

Ar kiaušinis šviežias, galite patikrinti labai paprastai. Įleiskite jį į stiklinę su vandeniu – šviežias leisis į dugną, o sugedęs iškils į paviršių.

Prieš naudojant kiekvieną kiaušinį rekomenduojama įmušti į atskirą indelį ir, įsitikinus, kad jis geras, pilti į bendrą indą. Jei įmušus kiaušinį matyti, kad trynys prilipęs prie lukšto, o baltymas suskystėjęs, neskaidrus, vadinasi, kiaušinis yra senas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis