Ką verta žinoti apie kiaušinius, ypatingai artėjant Velykoms

Kiaušiniai – tai vitaminų, mineralinių medžiagų, baltymų bei riebalų šaltinis.

Žmogaus organizmas labai gerai įsisavina kiaušinių maistines medžiagas (96–98 proc.). 100 g vištų kiaušinių (maždaug dviejuose nedideliuose kiaušiniuose) yra apie 12 g baltymų, 11 g riebalų, 1 g angliavandenių, 11 g mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, magnio, geležies, natrio, jodo, cinko, seleno) ir vandens.

Kiaušiniuose gausu vitaminų: viename vištos kiaušinyje yra apie 0,65 mg vitamino A, visų grupių vitamino B, vitamino D, vitaminų E ir K. Daugiausia vitaminų ir mineralinių medžiagų yra kiaušinio trynyje.

Kiaušinių klasės

Kiaušinių kokybės klasės yra žymimos A ir B raidėmis. B klasės kiaušiniai tiekiami tik maisto ir ne maisto pramonės įmonėms. Mūsų parduotuvėse parduodami A klasės kiaušiniai. Tai reiškia, kad kiaušinio lukštas ir po juo esanti odelė – švarūs ir nepažeisti, baltymas – švarus ir skaidrus, pašalinis kvapas ir pašalinės medžiagos neleistini, kiaušiniai nei prieš rūšiavimą, nei po jo neplauti ir nevalyti.

A klasės kiaušiniai ženklinami ir pagal svorį:

S maži (iki 53 g)
M vidutiniai (53–63 g)
L dideli (63–73 g)
XL labai dideli (73 g ir didesni)

Ant kiaušinio esantys pirmieji skaičiai rodo, kaip laikomos vištos:

0 - vištoms taikomi ekologinio ūkininkavimo reikalavimai (ekologiški kiaušiniai);
1 - vištoms sudarytos sąlygos būti lauko aptvaruose (laisvai laikomų vištų kiaušiniai);
2 - vištoms sudarytos sąlygos laisvai vaikščioti pastato viduje (ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai);
3 – vištos laikomos narvuose.

Kiti žymenys rodo šalį, kurioje registruotas kiaušinių pakavimo centras (paukštynas), bei vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, įrodantį, kad vištų laikymo vieta kontroliuojama veterinarijos tarnybos.

Praktiški patarimai:

Pirkdami kiaušinius atkreipkite dėmesį į galiojimo datą. Kiaušiniai tinkami vartoti 28 dienas po jų padėjimo.

Kiaušinius rekomenduojama laikyti ne aukštesnėje kaip 18 °C temperatūroje. Idealiausia temperatūra, norint išsaugoti visas biologiškai aktyvias medžiagas ir saugumą, yra 1–2 °C.

Laikoma švariose, sausose, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotose patalpose, kuriose nėra pašalinių kvapų. Laikomų kiaušinių plauti nereikia, nes taip pašalinama lukštą dengianti plėvelė, kuri iš dalies apsaugo, kad mikroorganizmai nepatektų į kiaušinio vidų.

Kiaušinius patartina nuplauti drungnu vandeniu tik prieš ruošiant maistą, kad salmonelės, kurių gali būti ant lukštų, nepatektų į patį kiaušinį.

Kiaušinius vartokite tik šviežius, nepirkite pažeistu, sutrūkusiu lukštu.

Ar kiaušinis šviežias, galite patikrinti labai paprastai. Įleiskite jį į stiklinę su vandeniu – šviežias leisis į dugną, o sugedęs iškils į paviršių.

Prieš naudojant kiekvieną kiaušinį rekomenduojama įmušti į atskirą indelį ir, įsitikinus, kad jis geras, pilti į bendrą indą. Jei įmušus kiaušinį matyti, kad trynys prilipęs prie lukšto, o baltymas suskystėjęs, neskaidrus, vadinasi, kiaušinis yra senas.

Jei kepiniams reikia tik kiaušinių trynių, baltymus galima supilti į sandariai užsukamą indelį ir laikyti šaldytuve savaitę.

Jei liko kiaušinių trynių, juos galima užpilti šaltu vandeniu ir padėti į šaldytuvą. Suvartoti per 3–4 dienas.

Jei kiaušinių galiojimo laikas greitai baigsis, o jų suvartoti nespėjate, juos galima įmušti į indelį, lengvai išplakti (rekomenduojama įplakti šiek tiek cukraus arba druskos, kad šaldomi baltymai nesutirštėtų ir neatrodytų kaip želatina), suskirstyti porcijomis, užrašyti ant etiketės datą ir kiaušinių kiekį ir užšaldyti.

Tokius kiaušinius reikia suvartoti per 6 mėnesius. Prieš naudojant juos reikia atšildyti padėjus į šaldytuvą. Jie tinka tik kepiniams gaminti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis