7 sveikesnės kasdienių produktų alternatyvos

Mūsų kūnas ir sveikata atspindi, kaip mes maitinamės. Jei norite išlikti sveiki ir gražūs, turėtumėte žiūrėti ką dedate į burną. Atėjus į parduotuvę nereikia iškarto imti visko, kas pakliūna po ranka, perskaitykite sudėtį – ji daug ką pasako. Straipsnyje pateikti produktai, kuriuos renkantis Jūsų virtuvė taps sveikesne.

1. Duona

Duoną dauguma žmonių vartoja kasdien, jos pagrindą sudaro angliavandeniai, kurie reikalingi energijos gavimui, tačiau svarbu pasirinkti sveikesnę duoną. Dauguma duonų gaminama iš kviečių miltų, žinoma, ne visi kviečių miltai yra blogi, tačiau svarbu pasirinkti tinkamus.

Sveikesnės kviečių duonos alternatyva yra pilno grūdo miltų duona. Be grūdų sudėties atkreipkite dėmesį, kad tai būtų bemielė duona, o taip pat turinti mažiau cukraus. Kita sveikos duonos alternatyva yra avižinė duona. Joje gausu mūsų organizmui kur kas sveikesnių gerųjų angliavandenių, kurie lėčiau virškinami ir dėl to sotumo jausmas išlieka gerokai ilgiau.

Geriausiai rinktis ruginę duoną. Ruginė duona yra viena pačių sveikiausių duonos rūšių. Gaminant šią duoną kviečiai nenaudojami, negana to, ją valgydami pagerinsite savo virškinimo sistemą, ruginėje duonoje yra 4 kartus daugiau skaidulų. Rinkdamiesi duoną, atkreipkite dėmesį į užrašus ne didelėmis, o mažomis raidėmis. nes kartais būna užrašyta pilno grūdo, tačiau skaitant sudėtį tokių miltų matome tik kelis procentus, taip pat stenkitės vengti cukraus ir mielių duonoje.

2. Makaronai

Juos geriausiai valgyti pietums, tačiau tai turi būti pagrindinis patiekalas, o ne garnyras. Makaronai, kuriuos drąsiai galima valgyti yra spelta arba kietųjų grūdų makaronai. Speltų grūduose yra beveik visos maistinės medžiagos ir vitaminai, kurių reikia visavertei žmogaus mitybai. Speltų grūduose esančios maistinės medžiagos puikiai skaidosi, todėl organizmas jas lengvai įsisavina. Speltų grūdų glitimo struktūra kitokia nei kitų kviečių. Tyrimais nustatyta, kad speltų glitimas nesukelia alerginės reakcijos pusei tiriamųjų, jautrių kitų rūšių kviečių glitimui.

3. Druska

Druską naudoja visi, dauguma neįsivaizduoja patiekalo be druskos, ji padeda pajausti ir paryškinti produktų skonį. Parduotuvėse yra be galo daug druskų rūšių. Sveikiausia iš visų druskų yra Himalajų druska. Ji yra natūraliausia ir seniausia druska pasaulyje. Tokia druska nekenkia mūsų sveikatai, organizmą papildo reikalingais elementais.

Himalajų druskoje yra 84 mineralai ir mikroelementai (koloidine forma), būtini žmogaus gyvybei palaikyti. Ji reguliuoja kraujospūdį, ląstelių pH ir vandens kiekį organizme. Ši druska turi daug kalio ir mažai natrio, todėl stiprina širdį, kaulus ir kvėpavimo sistemą. Ji valo skrandį, žarnyną, kepenis, tulžį, inkstus.

4. Pienas ir pieno produktai

Lietuvoje labiausiai paplitęs karvės pienas, jis labai vertingas vaikams, dėl didelio kalcio kiekio, tačiau saugusiems pienas gali net ir pakenkti. Amerikiečių mokslininkai įrodė, kad karvės pieną, o tiksliau laktozę, žmogaus organizmas virškina iki 3 metų. Lietuvoje net trečdalis gyventojų laktozės netoleruoja ir tai nebūtinai pasireiškia bėrimu ar alergija pienui.

Sveikesnė alternatyva karvės pienui yra augalinis pienas arba pienas be laktozės. Didesnėse parduotuvėse yra augalinių pienų produktų, tai sojos, migdolų, ryžių, kokosų pienas, taip pat yra pieno be laktozės. Tačiau jei nenorite atsisakyti pieno produktų, rinkitės sveikesnes alternatyvas: varškę, natūralų jogurtą, kefyrą. Tiek varškė, tiek jogurtas turi mažiau angliavandenių ir daugiau baltymų.

Pieno produktai, tokie kaip: saldūs jogurtai, sūriai, varškės užtepelės, sūreliai labai skanūs, tačiau ir pavojingi. Juose nemažai cukraus, krakmolo ir riebalų, kurie žmogų tukina, todėl pieno produktus reikėtų rinktis labai atsargiai. „Rimi“ parduotuvėse yra skyrius: „Produktai be laktozės, sojos gaminiai“, ten galite sau išsirinkti sūrio, tepamo sūrio, ir kitų sveikesnių produktų, kuriuose mažiau riebalų, cukraus, tačiau būtinai atkreipkite dėmesį į sudėtį, venkite daug cukraus turinčių pieno produktų.

5. Miltai

Juos šeimininkės naudoja kepiniams, blynams ir kitiems skaniems patiekalams, tačiau visiems žinoma, kad miltiniai produktai ir patiekalai tukina, nes turi nemažai kalorijų ir angliavandenių,be to šeimininkės linkusios tokiuose kepiniuose naudoti cukrų.

Miltams yra sveikesnė alternatyva – viso grūdo miltai. Šiuose miltuose išlikusios visos esančios maistingosios medžiagos: skaidulos, B grupės vitaminai, mineralai bei antioksidantai. Juose taip pat yra nemažai angliavandenių, tačiau šie angliavandeniai yra sveikesni, be to yra mažiau riebalų. Dėl malimo metu nenusijotų sėlenų bei gemalų viso grūdo kvietiniai miltai kepiniams suteiks nepaprastą stiprų skonį, tekstūrą, sotumą ir geresnį kilimą. Parduotuvėse taip pat galite rinktis ruginius, spelta, avižų, grikių, riešutų miltus, jie yra sveikesnė alternatyva kviečių miltams, turi daug skaidulinių medžiagų ir mineralų reikalingų žmogaus organizmui.

6. Cukrus

Jis naudojamas patiekalams, desertams, dedama į arbatą ir kavą, kokteilius, tačiau nesusimąstome kokią žalą jis daro mūsų figūroms ir sveikatai. Vis atsiranda saldiklių, kurie turi mažiau kalorijų ir, kaip teigia gamintojas, nekenkia kūnui ir sveikatai, tačiau svarbu neapsirikti.

Cukraus sveika alternatyva yra stevija. Šis augalas yra 10 kartų saldesnis už cukranendrių cukrų ir sveikesnis. 80 metų tyrinėjant šį augalą mokslininkų laboratorijose ne tik nustatyta kiekybinė ir kokybinė augalo kaupiamų medžiagų sudėtis (saldieji glikozidai steviozidai ir rebaudiozidai, flavonoidai apigeninas bei kvercetinas, augalinis sterolis betasitosterolis, chlorogeninė rūgštis, chlorofilas ir kt.), saugumas, bet, remiantis naujesniais tyrimais, ir augalo teigiamas poveikis sveikatai: gerina virškinimą, mažiną cukraus kiekį kraujyje, stiprina imunitetą.

7. Aliejus

Retas aliejus yra tinkamas tiek salotoms, tiek kepimui. Alyvuogių aliejus yra sveikas tik esant vienai sąlygai – jeigu jo neperkaitinsime, t.y. jei vartosime šaltą arba šiek tiek pašildytą. Nerafinuotas, mechaniškai, nekaitinant išspaustas alyvuogių aliejus (extravirgin,cold pressed) kepimui yra visiškai netinkamas. Tokiame aliejuje yra be galo daug natūralių priemaišų. Jos labai naudingos organizmui, tačiau yra visiškai neatsparios karščiui ir ima degti gana žemoje temperatūroje.

Alyvuogių aliejų ypač naudinga vartoti salotoms ir kitų patiekalų padažams. Kepimui tinka augaliniai aliejai, tačiau taip pat ne visi. Iš augalinių aliejų patys atspariausi karščiui: kokoso ir palmių riešutų. Dėl to jie geriausiai tinka kepimui. Taip pat kepimui tinka neseniai atsiradusi naujovė – purškiamas aliejus.

Atėję į parduotuvę, atkreipkit dėmesį į sudėtį: cukraus, druskos, riebalų kiekį, kalorijų skaičių. Rinkitės ekologiškus produktus, kuriuose yra mažiau cukraus ir kuo daugiau sveikų medžiagų: mineralų, maistinių ir skaidulinių medžiagų.

Prekės, kurių sudėtyje yra mažiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos ir daugiau maistinių skaidulų yra žymimos „Rakto skylutės“ simboliu. Šį ženklinimą inicijavo LR Sveikatos apsaugos ministerija bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Vienas pagrindinių „Rakto skylutės“ žymėjimo tikslų – padėti pirkėjams lengviau išsirinkti sveikatai palankesnius maisto produktus.

LR Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvos gyventojų mityba dažnai yra nesubalansuota, vartojama mažai naudingų medžiagų, tačiau per daug riebalų, cukraus ir druskos turinčių produktų. Tai yra vienas iš faktorių, didinančių nutukimo ir kitų lėtinių, pavojingų ligų atsiradimo tikimybę.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis