Maisto produktai, kurie padės sumažinti cholesterolio lygį organizme

Mokslininkai dietologai įvardijo produktus, kurių vartojimas padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį mūsų organizme ir tuo pačiu sumažinti riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis.

Cholesteroliui dalyvaujant organizme kuriamos naujos ląstelės, gaminami hormonai, tarpląstelinės membranos, izoliuojančios vidaus organus nuo neigiamo poveikio. Taip pat įsisavinami vitaminai ir kaupiama energija.

Yra vadinamasis gerasis (DTL) ir blogasis (MTL) cholesterolis. Naudingas cholesterolis būna tol, kol jo lygis kraujyje yra ne per didelis. Jei tik jis viršija 200 - 250 mg/dl ribą, iš gerojo pagalbininko virsta kenkėju. Taigi, ką reikėtų valgyti, kad cholesterolio rodikliai džiugintų akis, širdį ir kraujagysles?

Avižos ir avižų dribsniai. Mokslininkai nustatė, kad jose yra medžiagų, padedančių sumažinti blogojo cholesterolio kiekį. Analogiškų absorbentų galima rasti pupelėse, kriaušėse, slyvose, obuoliuose ir miežiuose. Jei suvartosi 5-10 g ląstelienos per dieną (vienoje porcijoje avižų košės yra apie 6 g šių junginių), žymiai sumažinsi cholesterolio kiekį kraujyje.

Riebios žuvys. Pasirodo, kad jose esantys riebalai pakeičia cholesterolį žmogaus organizme. Beje, tokiomis pačiomis savybėmis pasižymi rapsų ir linų sėmenų aliejus. Mokslininkų nuomone, naudingesnė yra skumbrė, silkė, upėtakis, sardinė, tunas ir lašiša. Tačiau kad žuvis padėtų sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, jos būtina valgyti ne mažiau kaip 2 kartus per savaitę.

Shuttertock nuotr.

Migdolai, graikiniai ir kiti riešutai. Sauja riešutų (be jokių priedų - medaus, cukraus ar pan.) per dieną sumažina riziką susirgti širdies ligomis net keletą kartų.

Valgiaraštyje sumažink gyvulinių riebalų (mėsos subproduktai, įvairios dešros, rūkyti gaminiai, paštetas, sviestas).Pamiršk riebaluose keptą maistą ir gruzdintas bulvytes. Vietoje keptų patiekalų valgyk virtus, troškintus, pagamintus garuose arba ant kepsninės.

Pieno produktus rinkis mažesnio riebumo - riebiame piene gausu cholesterolio. Nepadaugink kiaušinių, valgyk 2-3 vnt. per savaitę. Viename trynyje iš viso yra 275 mg cholesterolio, o šios medžiagos kiekis per dieną neturėtų viršyti 300 mg. Jei ryto nepradedi be omleto, gamink jį tik iš baltymų.

Iš mėsos produktų rinkis neriebias mėsos ir paukštienos rūšis. Gamindama vištieną, nuimk jos odelę, nuo mėsos nupjaukite riebalus. Tačiau ir šie produktai neturi sudaryti daugiau nei trečdalį tavo kasdienio raciono.

Shutterstock nuotr.

Du trečdaliai to, ką suvalgai per dieną, tegul būna vaisiai, daržovės, ankštinės ir grūdinės kultūros bei košės. Visuose šiuose produktuose gausu augalinės ląstelienos, kuri mūsų organizme darbuojasi geriau nei pati atsakingiausia valytoja. Ypač veiksmingai cholesterolio perteklių pašalina produktai, kuriuose yra pektino. Daug pektino yra ankštinėse kultūrose, greipfrutuose, obuoliuose, pomidoruose, bulvėse, braškėse ir špinatuose. Taip pat naudingos yra sėlenos ir česnakas.

Fotolia nuotr.

Įtrauk į valgiaraštį polinesočiuosius riebalus. Jų gausu žuvyse ir augaliniuose aliejuose, ypač alyvuogių. Gerk žaliąją arbatą. Joje gausu taninų, kurie kontroliuoja cholesterolio lygį. Jei reikia, papildomai gali naudoti preparatus, kurių sudėtyje yra vitaminų C, E ir kalcio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis