Šviežias pienas
Tai – nepasterizuotas karvės pienas. Sveikos mitybos šalininkai teigia, kad pieną pasterizuojant sunaikinamos jame esančios gerosios bakterijos, baltymai ir enzimai, kurie normalizuoja virškinimą. Tačiau medikai atkerta, kad šie šviežio pieno privalumai nublanksta prieš galimas grėsmes: šviežias nepasterizuotas pienas gali sukelti infekcines ligas. Beje, šviežias pienas yra kaloringesnis ir riebesnis nei natūralus pasterizuotas pienas.
Pasterizuotas pienas
Parduotuvės lentynose esantis pienas yra pasterizuotas (pakaitintas, o tada greitai atvėsintas), kad jame tikrai neliktų E.coli bakterijų, salmonelių, listerijų. Pienas – puikus baltymų, kalcio šaltinis, jame yra nedideli kiekiai vitaminų D ir K. Nugriebtas pienas – geriausias pasirinkimas: maistinė jo vertė artima natūraliam, jame nelieka sočiųjų riebalų, užtai daugiau kalcio. Gerdama daug pieno gali išvengti net ir svorio augimo: mokslininkai nustatė, kad stingant kalcio organizme išsiskiria hormonai, skatinantys kauptis riebalus.
Ekologiškas pienas
Ekologišką pieną duodančios karvutės maitinamos ekologiškais pašarais arba pesticidais neužteršta žole. Joms neduodama sintetinių augimą skatinančių hormonų, profilaktiškai nešvirkščiami antibiotikai. Tačiau, kaip ir kitas, parduotuvėje perkamas pienas, ekologiškas pienas pasterizuojamas. Mitybos ekspertai neįžvelgia didesnio skirtumo tarp įprasto ir ekologiško pieno, tačiau kai kurios studijos parodė, kad ekologiškame piene gali būti daugiau riebiųjų omega-3 rūgščių ir antioksidantų.
Sojų pienas
Sojų pienas – tai sunokusių sojų pupelių ekstraktas, praskiestas vandeniu ir pasaldintas natūraliais saldikliais. Jame mažai sočiųjų riebalų, visai nėra cholesterolio. Sojų pienas šiek tiek tirštesnis už karvės pieną, visiškai saugus žmonėms, kurie alergiški pieno produktams ar netoleruoja laktozės. Kadangi sojų pienas gaunamas iš augalų, jame kur kas mažiau riebalų nei karvės piene. Jei sojų pienas pagardintas kvapiosiomis medžiagomis (vanilės, braškių, šokolado aromatu), baltymų jame lieka dar mažiau.
Ryžių pienas
Ryžių pienas gaminamas iš maltų ryžių ir vandens. Jo, kaip ir sojų pieno, gali būti įvairių skonių. Jis tinka alergiškiems žmonėms, nes būtent ryžių pienas rečiau iš bet kurių kitų analogiškų produktų sukelia alergijas. Taigi ryžių pieną gali rinktis tie, kurių organizmas netoleruoja nei karvės, nei sojų pieno. Ryžių piene nėra sočiųjų riebalų, cholesterolio, bet taip pat beveik nėra ir baltymų. Dažniausiai ryžių pienas supilstomas į antiseptines pakuotes, todėl neatidarytas gali stovėti ir šaldytuve.
Migdolų pienas
Jis pagaminamas iš skrudintų migodolų, kuriuos permalus išsiskiria maistingųjų medžiagų (kalcio, vitaminų D, E, antioksidantų) pilnas skystis. Šis pienas dažniausiai pasaldinamas ir aromatizuojamas. Jame nėra sočiųjų riebalų, cholesterolio ir laktozės, o jei pienas nesaldintas – puodelis jo teturi 60 kcal. Malonus riešutų aromatas padaro šį pieną idealiu kavos, košės priedu. Tiesa, jame visai mažai baltymų.
Ožkų pienas
Šio pieno privalumai išties įspūdingi: jis rečiau nei karvės pienas sukelia alergines reakcijas, yra natūraliai homogenizuotas (net ir šviežias pienas, paliktas per naktį šaldytuve, nesusisluoksniuoja), lengviau virškinamas, rečiau sukelia laktozės netoleravimą (nors vis dėlto laktozės jame yra). Teigiama, kad ožkos pienas labiau pritaikytas žmogaus organizmui nei karvės pienas. Tačiau jo sūriai salsvas skonis daugeliui atrodo nepriimtinas.
Kokosų pienas
Kokosų pienas – tai ne skystis, esantis kokoso viduje, bet kokoso branduolys ir skystis, sumalti iki vienalytės konsistencijos. Kokosų pienas gausiai naudojamas tajų ir indų virtuvėje. Jame gausu lengvai virškinamų riebalų, mažai cholesterolio, tiesa, taip pat mažai ir baltymų bei kalcio. Vis dėlto kasdien šio pieno vartoti nepatartina – tai išskirtinai kaloringas gėrimas – vienoje jo stiklinėje yra 467 kcal!