Lieknėk sveikai: produktų derinimo lentelė

Dietos – ne mums, juk skanus maistas – vienas iš didžiausių gyvenimo malonumų. Todėl siūlome keisti savo požiūrį į maistą ir ne badaudi, o paprasčiausiai pradėti derinti produktus. Nieko neprarasi, išskyrus keletą nereikalingų kilogramų!

Maisto derinimo esmė labai paprasta: reikia valgyti taip, kad virškinimo traktas nebūtų priverstas tuo pačiu metu išskirti ir rūgšties, ir šarmų, nes šios dvi medžiagos neutralizuoja viena kitą. Kas tuomet nutinka? Į skrandį patekęs maistas tampa sunkiai virškinama vientisa mase, kuri kaip akmuo gulės iki tol, kol organizmas pagamins antrąją dozę fermentų.

Kad organizmas suskaldytų baltymus, jam reikia rūgščios aplinkos ( baltymai virškinami skrandyje), o angliavandenių suskaldymui reikalinga šarminė aplinka (jie virškinami plonojoje žarnoje). Vienu metu suvalgius skirtingų produktų, jie skrandyje išbūna iki 8 val., o žarnyne – net iki 30 val.

Kad maistas greitai susivirškintų ir medžiagų apykaita veiktų taip, kaip turi veikti, visus produktus reikėtų suskirstyti į tris grupes:

- Pirmoji grupė – tai baltyminiai produktai. Patarimas: niekuomet nevalgyk dviejų ar daugiau baltyminių produktų vienu metu. Pavyzdžiui, dvi mėsos rūšis gali derinti, o mėsa ir kiti baltymiai produktai netinka. Pienas – apskritai atskiras produktas, nederantis su niekuo.
- Antroji grupė – tai daugiausiai augaliniai produktai, kuriuose yra ir maistinių medžiagų, ir fermentų jų išskaidymui.
- Trečioji grupė – tai angliavandeniai, skirtingos cukraus ir krakmolo rūšys. Derinti keleto rūšių krakmolus taip pat nepatartina. Be to, krakmolingi produktai neturėtų būti maišomi su saldikliai – cukrumi, sirupais ir t.t.

Apačioje tau pateikiame vaizdinę produktų derinimo lentelę. Kairiojoje skiltyje pamatysi baltyminius produktus, o dešiniojoje – angliavandenius. Tarp jų – vidurinioji grupė – vaisiai, daržovės, prieskoniai. Toliau – viskas labai paprasta: abi šoninės skiltys puikiai dera su viduriniaja, tačiau „nedraugauja“ tarpusavyje. 

Derinant maistą, tavo organizmas turės daugiau energijos, nes neeikvos jos be reikalo papildomų fermentų, reikalingų virškinimui, gamybai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis