Kodėl riebus maistas mums atrodo toks skanus

Nuo šiandienos (na, galbūt nuo rytdienos arba nuo pirmadienio) – jokių šokoladukų, čipsų ir kitokių skanių, bet, deja, ganėtinai riebių produktų! Kiek kartų esi tai žadėjusi ir vėl pasidavusi pagundai? Kodėl taip nutinka? Mokslininkai turi ne vieną paaiškinimą, kodėl riebūs produktai mus taip vilioja.

Be abejonės, kalbant apie maistą, skonis ir kvapas visuomet pirmoje vietoje, tačiau verta prisiminti ir kai kuriuos kitus potyrius. Traškūs čipsai ar burnoje tirpstantys ledai – visas šias gundančias savybes produktas įgauna tik riebalų dėka.

Pavyzdžiui, traškučiai: mums patinka ne tiek pats jų skonis, kiek valgymo pojūtis. Verdantis sviestas kur kas karštesnis už verdant vandenį – apie 200 laipsnių pagal Farenheitą. Kai maistas patenka į verdantį sviestą, dėl greitai besiplečiančių garų susidaro traškios pūslelės, kurios ir suteikia tiek daug malonumo traškučių ar apskrudusios vištienos odelės mėgėjams.

Pasirodo, mums malonu maistą ne tik traškinti, bet ir girdėti tą traškesį. Vieno tyrimo dalyviams buvo pasiūlyta suvalgyti po porciją traškučių: viena grupė valgydama traškučius tuo pačiu metu per ausines klausėsi ir jų traškesio. Tie dalyviai, kurie tuo pačiu metu valgė ir klausėsi traškesio per ausines, pajuto didesnį malonumą ir tvirtino, kad traškučiai yra šviežesni.

Kitas svarbus dalykas – kvapai. Ar žinojai, kad kai kurių kvapų sudėtyje yra riebalų molekulės? Tokiu būdu riebalai suintensyvina kai kurių produktų (pavyzdžiui, vanilės) skonį bei kvapą ir padeda jį ilgiau išlaikyti burnoje bei atmintyje. Neriebūs ir mažo riebumo produktai nesukuria tokio efekto, todėl juos suvalgę trumpesnį laiką jaučiame malonumą. Natūralu, kad organizmas vėliau reikalauja tų produktų (būtent riebių), kurie suteikė ilgesnį malonumą.

Anksčiau buvo manoma, kad žmogus gali jausti 4 skonius – saldų, rūgštų, kartų ir sūrų. Vėliau buvo pridėtas dar vienas skonis – aštrus. Galiausiai mokslininkai nustatė, kad mūsų receptoriai atpažįsta šeštą skonį – riebumo. Negana to, skirtingų žmonių liežuvių jautrumas šiam skoniui skiriasi – tai paaiškina, kodėl kai kurie asmenys vartoja daugiau riebalų to net neįtardami.

Tai – tarsi savotiškas narkotikas: paragavai riebesnio maisto, malonus skonis užsifiksavo tavo atmintyje ir išalkus siunčia tau signalą: suvalgyk kažką riebaus, tai juk skanu. Kodėl taip sunku didelio kaloringumo produktams sukurti mažo kaloringumo produktų alternatyvą? Riebalų pakaitalą sukurti gal ir nesudėtinga, bet tam, kad efektas būtų toks, kokio norisi, reikia išsaugoti ir riebalų kvapą. O tai jau rimta užduotis maisto pramonei, kurią dar reikės atlikti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis