10 mitybos patarimų, norinčioms dailios figūros be dietų

Kiekviena norime atrodyti dailiai, bet laikytis dietų tokia kančia! Jei nesi iš tų, kurios rezultatų tikisi per kelias dienas, tuomet savo figūrą patobulinti gali ir nebadaudama, o sveikai maitindamasi.

1. Įvairovės principas
Valgyk kuo įvairesnius produktus, tačiau pirmenybę teik daržovėms, o ne gyvulinės kilmės riebalams. Augalinės kilmės produktuose yra ląsteliena ir biologiškai aktyvios medžiagos, kurios užkerta kelią širdies kraujagyslių, onkologinėms, virškinimo sistemos ligoms, reguliuoja cukraus lygį ir cholesterolio kiekį kraujyje. Nėra tokio vieno produkto, kuris galėtų aprūpinti mūsų organizmą visomis reikalingomis medžiagomis. Išimtis - tik motinos pienas, kuris kūdikį aprūpina visais naudingais mikroelementais ir vitaminais.

2. Lėtieji angliavandeniai
Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis organizmui, gerinantis smegenų darbą. Deja, ne visi šio organinio junginio tipai vienodai naudingi. Greitieji angliavandeniai tik staigiai padidina cukraus kiekį kraujyje. Kai tuo tarpu organizmui būtina sukaupti jėgų atsargą. Valgydama rinkis lėtuosius angliavandenius, kurių gausu bulvėse, kruopose, ruginėje duonoje, makaronuose. Būtent jie turėtų sudaryti pusę tavo paros maisto kiekio. Be to, kad šiuose produktuose gausu lėtųjų angliavandenių, jų sudėtyje dar yra ląstelienos, būtinų vitaminų ir mineralų.

3. Odė daržovėms
Daržovės savo naudingumu pralenkia vaisius, nes jose yra kur kas mažiau cukraus ir gerokai daugiau maistinio pluošto. Vaisiai mūsų organizmą aprūpina antioksidantais ir vitaminu C, o daržovės organizmą praturtina ne tik mikroelementais, bet ir padeda sparčiau pašalinti iš organizmo šlakus. Vitaminus ir kitas naudingas medžiagas organizmas geriausiai pasisavina iš natūralių produktų, gaudamas jų su maistu.

4. Šis bei tas apie riebalus
Riebalai organizmui būtini, nes jie yra energijos šaltinis, tačiau vartoti juos vis tik reikėtų saikingai. Produktai, savo sudėtyje turintys riebalų, turi sudaryti nuo 15 iki 30 proc. paros kalorijų normos. Mūsų organizmas pats negamina riebalų rūgšties, o gauna ją iš išorės. Ji reikalinga širdies kraujagyslių, kvėpavimo ir virškinimo sistemų ligų rizikos sumažinimui. Ypač naudingos yra mononesočiosios arba polinesočiosios riebalų rūgštys. Mononesočiųjų riebalų rūgščių gausu alyvų ir žemės riešutų aliejuje, rapsuose, avokaduose. Polinesočiųjų riebalų rūgščių gausu įvairiose riebiose žuvyse (silkė, skumbrė, upėtakis). Polinesočiųjų riebalų rūgštys turi sudaryti 7 proc. dienos mitybos raciono kiekio. Mononesočiųjų – 15 proc.

Riebalai kaupiasi ir kituose gyvulinės kilmės produktuose, pavyzdžiui, piene ir jo gaminiuose. Be jo organizmas taip pat neišsivers. Be to, kad piene yra baltymų, jis dar yra ir puikus kalcio šaltinis, stiprinantis dantis ir kaulus bei vaidinantis svarbų vaidmenį medžiagų apykaitos procesuose. Rinkis mažo riebumo pieną, kefyrą, rūgpienį, grietinę, jogurtą ir sūrį.

5. Baltieji priešai
Įvairūs maisto priedai, suteikiantys skonio patiekalams, ne visada naudingi. Cukrų būtina riboti. Jo paros norma turėtų sudaryti 10 proc. Didesnis jo kiekis gali sukelti ne tik lėtinius susirgimus, bet ir paskatinti dantų emalio irimą, sužadinti troškulį, apsunkinti naudingų medžiagų įsisavinimą.

Druska dalyvauja daugelyje fiziologinių procesų, tačiau jos perteklius didina kraujospūdį, todėl padidėja rizika susirgti širdies kraujagyslių ir inkstų ligomis. Sulaikydama skysčius organizme, ji tampa tinimų bei padidėjusio akispūdžio ir kataraktos išsivystymo priežastimi. Druskos paros norma neturi viršyti 7 g. Reikėtų prisiminti, kad jos trūkumas vienodai kenkia kaip ir perteklius. Bedruskė dieta iš organizmo pašalins tokias svarbias medžiagas kaip kalis ir magnis. Patariama vartoti joduotą druską. Konservuotų, sūdytų, rūkytų produktų nereikėtų valgyti kasdien.

6. Vanduo
Beveik 70 procentų žmogaus kūno masės sudaro vanduo. Be vandens neapsieina nė vienas fiziologinis procesas. Todėl vandens atsargas būtina papildyti. Skystis reikalingas ne tik normaliai medžiagų apykaitos veiklai, bet ir audinių maitinimui. Dėka jo mūsų oda ilgiau išlieka elastinga. Nė vienas drėkinamasis kremas negalės taip gerai pamaitinti odos, kaip vanduo. Skysčių trūkumą papildyti reikėtų geriant negazuotą, be cukraus ar jo papildų vandenį.

7. Stebėk savo kūno svorį
Ideali kūno masė turi atitikti rekomenduojamas nustatytas ribas (kūno masės indeksas nuo18,5 iki 24,9). Reikėtų palaikyti vidutinį fizinio aktyvumo lygį. Norėdama numesti svorio, drastiškai neribok riebalų, mitybos racioną keisk palaipsniui, kartu didindama fizinį aktyvumą. Saugi svorio metimo norma – 800 g per savaitę.

8. Alkoholis
JAV mokslininkų duomenimis, saikingai moteris per dieną gali išgerti 2,5 g stipraus vienos rūšies alkoholio arba 142 g vyno, arba 340 g alaus. Didelis kiekis alkoholio neigiamai veikia nervų sistemą, smegenų, kepenų, širdies raumens, kasos ir žarnyno veiklą. Sistemingas piktnaudžiavimas alkoholiu gali išsekinti organizmą.

9. Režimas
Be teisingo ir sveiko mitybos raciono sudėliojimo labai svarbus ir valgymo laiko režimo sudarymas. Labai svarbu atkreipti dėmesį į valgymą dienos metu. Žmogaus virškinamasis traktas pabunda ir būna aktyvus nuo 7 iki 8 valandos ryto, todėl būtent šiuo metu geriausia būtų lengvai papusryčiauti. Kitą lengvą užkandį planuoti reikėtų po 2–3 valandų. Dar po tiek pat laiko ištrūk pietauti. Geriausiai maistas pasisavinamas iki 16 valandos, o viskas, kas į skrandį patenka po to, kaupiasi į riebalus, todėl organizmas užsiteršia šlakais.
Maitinimos sistemą sudaryti reikia taip, kad pagrindinis paros maisto raciono kiekis tektų būtent pirmai dienos pusei. Vakarieniauti reikėtų ne vėliau, nei likus 2-3 valandoms iki miego, o rinktis patartina lengvai virškinamus ir pasisavinamus produktus.

10. Iškrovos dienos
Kaip kiekvienas dirbantis žmogus turi laisvas darbo dienas, taip ir organizmas nusipelno iškrovos dienų. Tačiau tai nereiškia, kad turėtum badauti. Tomis dienomis tiesiog sumažink maisto kiekį ir aprūpink organizmą tokiais produktais, kurie padėtų jam apsivalyti nuo šlakų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis