Kokių maisto produktų vertėtų atsisakyti rudenį

Ir vėl rugsėjis. Ir vėl norisi ne trijų trešnių, bet trijų riebių pyragėlių. Deja, vėstantis oras neatleidžia nuo atsakomybės maitintis išmintingai.

Pavasarį, nepaisant saulės ir gėlių, mus vis dar kausto vidinis įšalas, susikaupęs per žiemą, o rudenį kūnas trykšta karščiu, sugertu per vasarą. Logiškai paaiškinti lyg ir sunkoka, bet vargu ar neigtum, kad esant +10 °C balandį rengiesi šilčiau nei esant +10 °C rugsėjį. Štai kodėl norint išvengti ligų pagal ajurvedą iki spalio vidurio reikia valgyti vadinamųjų šaltų produktų, o paskui – šiltų. Kalbame ne apie ruošimo būdą, bet apie vidines maisto savybes.

Patartina valgyti:
varškės, citrusinių vaisių, pieno, ryžių, kiaulienos, kopūstų, liesų žuvų.

Nepatartina valgyti:
avienos, medaus, raudonų žuvų, kiaušinių trynių, svogūnų, česnakų, konservuotų vaisių ir daržovių.

Nori valgyk, nori – ne:
visų grūdų, išskyrus ryžius, bulvių.

Dietologė Žana Antonova pataria, kaip sveikai pereiti iš vieno sezono į kitą.

“Savo sveikata besirūpinantis žmogus neturėtų kaitalioti mitybos priklausomai nuo sezono – visais metų laikais organizmui reikia gauti tam tikrą kiekį vitaminų, mineralų, maistingųjų medžiagų. Sukaupti mineralų ir vitaminų atsargų neįmanoma (išskyrus nedidelį kiekį riebaluose tirpių vitaminų A, D, E ir K). Visi žinome: vitaminų gausu daržovėse, vaisiuose, o jie ypač dera vasarą ir rudenį. Kas dieną turi suvalgyti 300–500 g daržovių. Geriausia įvairiaspalvių – kaip rudens lapai. Taip pat patarčiau rinktis sezonines daržoves – moliūgus, cukinijas, šparagines pupeles, burokėlius, kopūstus. Labai gerai, jei jos užaugintos Lietuvoje, idealu – močiutės darže. Svarbu nepamiršti ir vaisių. Per dieną jų reikia suvalgyti bent porą. Beje, klaidinga manyti, jog gausiai valgant vaisių galima sulieknėti. Nereikia pamiršti, kad juose irgi yra kalorijų!

Nepakeičiamas baltymų šaltinis – pieno produktai: varškė, neriebus sūris, kefyras, jogurtas. Kad organizmui nestigtų angliavandenių, rytą gerai valgyti įvairių grūdų košių, per pietus – riekelę duonos. Kitaip tariant, visais metų laikais mityba turi atitikti sveikos mitybos rekomendacijas.

Vasarą valgome lengvesnio maisto, daugiau judame, rudenį tarsi sustingstame, kad organizmas išsaugotų šilumą, norisi sotesnių patiekalų. O sotesni patiekalai – ir papildomi kilogramai. Nėra tokio recepto, kaip valgyti riebiau ir nepilnėti. Jei per sezoną priaugami vienas du kilogramai, nerimauti nevertėtų, tačiau jei pora kilogramų atsiranda per mėnesį, jau derėtų susimąstyti. Svarbiausia – kad maistas būtų kuo įvairesnis, o mityba – reguliari. Antsvoris – dažniausia nesureguliuotos mitybos rezultatas. Žmonės arba pamiršta pavalgyti, neturi laiko, paskui vakare prisikemša, arba visą dieną ką nors kramsnoja. Ir viena, ir kita – didelė mitybos klaida. Be to, dažniausiai užkandžiaujama kaloringais produktais: saldainiais, sausainiais. Šių įpročių dera atsisakyti. Ir ne tik rudenį – visais metų laikais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis