Ką su tavo kūnu padaro gabalėlis picos

Na, picos mėgėjos, šis straipsniukas iš Cosmopolitan.com puslapio - kaip tik jums (prisipažinsime, kad ir mums)! Ar žinojai, kad vidutiniškai viename „Pepperoni“ picos gabalėlyje yra 311 kalorijų, 13,5 g riebalų ir 420 mg druskos. O dažniausiai suvalgome tikrai ne vieną gabalėlį...

Taigi kas vyksta su tavo kūnu, kai mėgaujiesi tuo nepakartojamu picos skoniu?

0-10 minučių po valgymo

Pirmas picos kąsnis visada yra pats skaniausias. Labai gaila, tačiau kuo daugiau picos suvalgai, tuo mažiau malonumo ji tau teikia. Beje, ta pati taisyklė galioja bet kokiam maistui.

Dabar pakalbėkime apie seilėtekį. Seilių išsiskyrimas sukelia virškinimo fermentų išsiskyrimą burnoje, o jie iškart imasi virškinimo veiklos, sukramtytam maistui keliaujant iš burnos per stemplę žemyn į skrandį. Pradedant picos pagrinde esančiais angliavandeniais, šie fermentai ima skaldyti suvalgytą maistą į paprastuosius cukrus, žinomus kaip gliukozė, kuriuos tavo organizmas naudoja kaip kurą raumenų judėjimui, širdies plakimui ir taip toliau. Bet visa tai įvyksta daug vėliau.

10-15 minučių po valgymo

Prieš tai, kai šis cukrus pilnu greičiu atakuoja tavo kraujotaką, picos sūryje esantys riebalai paspaudžia stabdžius šiam antplūdžiui sulėtinti. Kadangi tavo organizmas paprastai angliavandenius sudegina labai greitai, o riebalams suvirškinti reikia laiko, daug riebalų turintys picos garnyras padeda tau gauti daugiau pastovios energijos iš gabalėlio (būk palaiminta, pica!). Jeigu esi ypač jautri sūriui ar gliutenui, arba suvalgei savąją picą gana greitai, gali pasireikšti nemalonus pilvo pūtimas, mat organizmas tęsia virškinimo procesus ir išskiria dujas.

15-20 minučių po valgymo

Dabar, kai dauguma tavo nurytų angliavandenių pateko į kraujotaką, kasa išskiria insulinu vadinamą hormoną, kuris padeda ląstelėms sugerti gautą cukrų ir panaudoti jį kaip degalus. Jeigu tavo ląstelės yra visiškai prisotintos (kaip tai nutinka po trečio ar ketvirto picos gabalėlio), jos gali atmesti cukrus, todėl cukraus kiekis kraujyje išlieka aukštas ilgesnį laiką.

Laikui bėgant, aukštas cukraus kiekis kraujyje gali sukelti uždegimus ir tapti tokių sveikatos problemų kaip širdies ir kraujagyslių ligos, nervų pažeidimai, sutrikusi kraujotaka ar įvairios infekcijos, priežastimi.

Štai kodėl valgyti daug cukraus turintį maistą yra pavojinga ir kodėl diabetas – liga, pasižyminti aukštu cukraus kiekiu kraujyje – negydoma gali tapti mirtinai pavojinga. Galų gale, cukrus pasieks tavo kepenis ir virs riebalais. Tuo tarpu tavo riebalų ląstelių išskiriamo hormono leptino (jo funkcija – nuslopinti alkį ir sulaikyti tave nuo persivalgymo) lygis nuolat auga.

30 minučių po valgymo

Jeigu laiku save sustabdei ir nepersivalgei, turėtum jaustis kupina energijos. Kadangi skrandis pilnas maisto, organizmas nustojo išskirti grelino hormoną, tad jauti tikrą pasitenkinimą.

Šiuo metu skrandyje visu pajėgumu savo darbą dirba rūgštys, kurios padeda suvirškinti visus suvalgytus riebalus. Kai tik riebalai bus suskaidyti, jie keliaus į kraujotaką, per kurią pasieks kepenis ir iš čia bus arba nukreipti į raumenis, kad šie panaudotų juos kaip degalus, arba – jeigu tavo raumenys pakankamai aprūpinti kuru – bus paversti į riebalų ląsteles ir padėti į atsargas.

Visas šis procesas laikinai pakelia trigliceridų (t. y. riebalų kraujyje) kiekį. Laimei, tai ne visam laikui – nuolatinis aukštas trigliceridų lygis, kurį gali sukelti saldus maistas, alkoholiniai gėrimai ir nesveiki riebalai, gali išstumti iš tavo kraujo gerąjį cholesterolį, užkimšti arterijas. Jeigu turi antsvorio arba šeimoje buvo kraujotakos ligų atvejų, tavo trigliceridų lygis aukštas išliks ilgiau, tad vos vienas gabalėlis picos gali padidinti tokių ligų kaip insultas ar infarktas riziką.

Jeigu apskritai esi labai sveikas žmogus, trigliceridų kiekis per šešias valandas palaipsniui sumažės, jeigu tik paliau ramybėje pyragą ir suvalgei vos vieną gabalėlį picos. Kuo daugiau valgai, tuo ilgiau trigliceridai išlieka kraujyje.

45-60 minučių po valgymo

Riebus maistas (o pica kaip tik toks ir yra) gali trukdyti tavo kraujagyslėms plėstis, tad kraujotakai lieka mažiau erdvės ir pakyla kraujo spaudimas. Kadangi daug riebalų turintis maistas gali taip pat skatinti kraujo krešėjimą, kiekvienas, turintis širdies ligų rizikos veiksnių (pavyzdžiui, šiomis ligomis sirgo vienas iš tėvų), eidamas į piceriją nemenkai rizikuoja.

Geroji naujiena yra ta, kad tavo hormonai, ypač leptinas, kuris smegenims siunčia sotumo signalą, tikrai yra nuramintas, tad picą skubiai užsisakyti privertęs alkis pagaliau pastatytas į vietą.
Šiuo metu neturėtum jaustis vangi kaip tie kalorijų skaičiuotojai, kurie nuo picos pagrindo nugrando sūrį ir mėsą. Paprikos ir sūris duoda riebalų ir šiek tiek baltymų, kurie sustabdo serotonino antplūdį. Šis hormonas skatina mieguistumą ir ima laisvai judėti vos tik suvalgai vien angliavandenių turintį patiekalą.

3-4 valandos po valgymo

Praėjus kelioms valandoms po valgio, tavo cukraus kiekis kraujyje grįžo į normą, o maistas spėjo pasišalinti iš skrandžio. Todėl gali susidomėti likusiu picos gabalėliu ar desertu. Vis dėlto, ne viskas grįžo į normos ribas – tavo trigliceridų lygis vis dar aukštas. Dėl tos priežasties vietoj kito riebaus patiekalo gali panorėti lengvų salotų. Jeigu dar ne metas keliauti į lovą, numatyk užkandį ar valgymą prieš tai, kai grelino hormonas, kuris dabar liejasi laisvai, nusiųs tave prie picos dėžės suvalgyti likučių.

Dar vėliau

Jeigu santykinai esi sveika, neatsispyrimas gardžios picos gabalėliui kartkartėmis tavęs tikrai nepražudys. Tai netgi neturės įtakos tavo svoriui. Svoris padidės tik tiek, kiek sveria pati pica. Riebalų masė padidėja tik tuo atveju, jeigu ilgainiui suvartoji per daug kalorijų.

Vis dėlto, jeigu negali pasigirti normalia lipidų koncentracija, turi aukštą kraujo spaudimą, sergi diabetu ar širdies ligomis, turi antsvorio ar esi rūkantis žmogus – būtų labai protinga apskritai atsisakyti picos arba rinktis jos gabalėlį su daug daržovių ir mažai sūrio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis