5 padažai, kurie idealiai tiks prie daugumos patiekalų

Padažas – tai ta menkutė smulkmena, galinti suteikti patiekalui išskirtinį skonį ar net visiškai jį pakeisti. Įvairios pasaulio virtuvės turi daugybę skirtingų skonių padažų: bešamelio, vorčesterio, pesto, totorišką (tartaro), teriyaki ir t.t...  

Daugelį šių padažų galima nusipirkti parduotuvėje, tačiau jeigu tau svarbus produktų natūralumas ir rūpiniesi savo sveikata, norimą padažą gali pasigaminti pati. Pateikiame 5 populiariausių padažų receptus, kuriuos verta mokėti pasigaminti pačiai


Naminis majonezas


Ingredientai:

  • 2 virti ir 2 žali kiaušinių tryniai
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių
  • 1 arbat. šaukšt. druskos
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus
  • 400 ml augalinio aliejaus
  • 2 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 50 ml verdančio vandens


Gaminimas:

  1. Visus produktus, išskyrus aliejų, citrinų sultis ir vandenį supilk į dubenėlį ir išmaišyk plaktuvu.
  2. Į gautą masę, nesustodama maišyti, supilk aliejų. Masei sutirštėjus, supilk vandenį. Produktus pilk maža srovele, nuolatos maišydama.
  3. Įpilk citrinos sulčių ir išplak viską iki vientisos masės.


Naminis kečupas


Ingredientai:

  • 10 pomidorų
  • 1/2 kg paprikų
  • 1 kg obuolių
  • 1 kg svogūno galvučių
  • raudonų aštrių paprikų pagal skonį
  • 1 valg. šaukšt. cukraus
  • 4 valg. šaukšt. acto
  • druskos pagal skonį


Gaminimas:

  1. Nulupk obuolius, svogūnus, paprikas ir juos supjausčiusi, supilk į puodą. Susmulkink griežinėlį aštriosios paprikos ir įmesk į puodą. Ten pat dėk supjaustytus pomidorus su odelėmis.
  2. Užkaisk puodą ir virk, kol produktai suminkštės.
  3. Atvėsink gautą masę ir pertrink ją per kiaurasamtį, kad atsiskirtų odelės. Gautą košelę dar kartą pertrink per sietelį, kad atsiskirtų pomidorų sėklytės.
  4. Gautą masę pakaitink iki virimo. Po to pagardink ją druska, cukrumi ir actu.


Salotų padažas


Ingredientai:

  • 1 valg. šaukšt. miltų
  • 2 arbat. šaukšt. garstyčių miltelių
  • 4 arbat. šaukšt. cukraus
  • 1/4 arbat. šaukšt. druskos
  • 2 kiaušiniai
  • 80 ml vyno acto
  • 150 ml grietinėlės


Gaminimas:

  1. Dubenėlyje sumaišyk miltus, garstyčių miltelius, cukrų ir druską.
  2. Kiaušinius suplak iki vientisos masės ir supilk į ją actą. Nuolat maišydama kaitink masę inde virš verdančio vandens kol sutirštės, tada palik stovėti, kol atvės.
  3. Į visiškai atvėsusią masę supilk grietinėlę.
  4. Paragauk ir, esant reikalui, pagal skonį, įlašink kelis lašelius citrinos sulčių.


Bešamelio padažas


Ingredientai:

  • 250 ml pieno
  • 20 g sviesto
  • 2 valg. šaukšt. miltų
  • druska, pipirai pagal skonį


Gaminimas:

  1. Išlydyk sviestą.
  2. Į sviestą supilk miltus ir gerai išmaišyk
  3. Puodą su šiuo mišiniu laikyk ant nedidelės kaitros ir nuolatos maišydama po truputėlį pilk pieną. Bendra masė turi pradėti tirštėti, tačiau neapsitraukti plėvele.
  4. Įberk prieskonių pagal savo skonį.


Baltasis padažas žuviai ir mėsai


  • 250 ml sultinio (vištienos, jautienos)
  • 10 g sviesto
  • 1 valg. šaukšt. miltų
  • 1 valg. šaukšt. krapų arba petražolių
  • druska, pipirai pagal skonį


1. Sviestą išlydyk keptuvėje. Miltus suberk į įkaitintą keptuvę ir nuolatos maišydama šiek tiek pakaitink, kol jie įgaus rusvai gelsvą atspalvį.

2. Nuolatos maišydama po truputėlį supilk paruoštą sultinį. Kaitink mišinį ant vidutinės kaitros ugnies, kol jis pradės tirštėti.

3. Susmulkink krapus ir suberk juos į sultinį, tuomet dar kelias minutes pakaitink keptuvėje. Įberk druskos, pipirų ar kitų mėgstamų prieskonių.

4. Jei norisi, padažą gali pagardinti grietinėle ar grietine. Rožiniam padažui naudok 1-2 šaukštus pomidorų padažo. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis