Kiek laiko virti kiaušinius - skystus, pusiau skystus ir kietai virtus

(1)

Kiek laiko virti kiaušinius - šis klausimas man iškyla kiekvieną kartą, kai tik susiruošiu gaminti kone patį paprasčiausią dalyką pasaulyje. Kad ir kiek kartų juos būčiau virusi, vis tiek pamirštu. 

Net neabejoju, kad aš ne viena tokia. Todėl pati sau ir tau tuo pačiu parengiau trumpą atmintinę - kiek laiko virti kiaušinius, jei nori skysto, pusiau skysto arba kieto varianto. 


Tačiau prieš tai reikėtų atsakyti į svarbiausią klausimą: kokiame vandenyje virti - šaltame ar verdančiame? Paprastiems mirtingiesiems galima ir taip, ir kitaip, tačiau tikri virtuvės šefai už tokius mano pasisakymus tikrai duotų velnių, nes verdant šaltame vandenyje kiaušinio baltymas, kuris sutvirtėja greičiau nei trynys, gali paprasčiausiai pervirti. Dar vienas minusas virimui šaltame vandenyje - gražiai nulupti kiaušinį kur kas sudėtingiau. Vis dėlto aš pati kartais verdu šaltame vandenyje vien dėlto, kad taip kiaušinio lukštas nesuskyla. 


Tiksliai negaliu pasakyti, kodėl kiaušinio lukštas skyla įmetus jį į verdantį vandenį. Tačiau iš savo praktikos padariau vieną išvadą: kalta temperatūrų kaita. Todėl prieš virdama kiaušinius verdančiame vandenyje aš juos pusę minutės palaikau indelyje su karštu vandeniu. Nežinau ar atradau stebuklingą metodą, bet man jis tikrai veiksmingas. 


Esu skaičiusi teoriją, kad kiaušinis skyla dėl jo galiuke susikaupusio oro, todėl reikia plonyte adata pradurti bukąjį kiaušinio galą, kad oras išeitų. Pabandžiau, bet nepadėjo - į verdantį vandenį sumesti kiaušiniai vis tiek sutrūkinėjo. Tad lieku prie savo metodo šiek tiek pašildyti kiautą prieš verdant. O gal užtektų tiesiog kiaušinius pusvalandį palaikyti kambario temperatūroje? Reikės išbandyti.


KIEK LAIKO VIRTI KIAUŠINIUS


Po ilgos įžangos - prie esminio dalyko. Žemiau rasi paveikslėlį, kuriame pavaizduoti skirtingą laiką verdančiame vandenyje virti kiaušiniai. Trumpai apibendrinant galima daryti tokias išvadas:



Tobulas skystas kiaušinis: virti reikia 3-4 minutes. Verdant trumpiau, trynys bus visai skystas, o ir baltymas nespės pilnai sutvirtėti. Mano skoniui toks kiaušinis yra ne skystas, o per skystas.


Tobulas pusiau skystas kiaušinis: virti reikia 6-7 minutes. Jokiu būdu ne ilgiau, nes trynys ima labai sparčiai kietėti. Verdant pusiau skystus kiaušinius labai svarbu tiksliai sekti laiką. Jei kiaušinis iš mažesnių, gali užtekti ir 5 minučių.


Tobulas kietas kiaušinis: virti reikia 9-12 minučių. Dažniausiai pakanka 11, bet jei kiaušiniai iš tų didžiųjų, tuomet dar minutėlė nepamaišys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis