11 svarbiausių etiketo taisyklių restorane, kurias turi žinoti kiekviena

Nė viena negimstame žinodama, kaip atskirti taurę vynui nuo taurės vandeniui, kur padėti šakutę ir peilį baigus valgyti, – tai būtina išmokti.

Net savaitgalio pietūs su draugais jau būna ne vien pica ir vienkartinės lėkštutės, o geros manieros – ne tik mandagumo ženklas: jos ramina kitus svečius, susitikimas tampa malonesnis, nes nebūgštaudama pasirodyti nemokša atsipalaiduoji ir visą dėmesį sutelki į bendravimą. Be to, tai puikus būdas padaryti įspūdį. Taigi kartojame ir įsisaviname esmines etiketo taisykles!

Servetėlė – ne seilinukas

Atsisėdusi prie stalo servetėlę (nesvarbu, popierinė ji ar lininė) iškart klok ant kelių. Nesusitepsi, be to, galėsi nusivalyti maisto likučius, paslėpti nevalgomo arba nesukramtomo maisto gabaliukus. Tik įsidėmėk: servetėlė neatstoja nei nosinės, nei vėliavos, nei seilinuko. Jos dažniausiai reikia pabirusiems trupiniams surinkti, lūpoms bei pirštams nusausinti prieš siekiant taurę gėrimo (kad ant burnos bei rankų likę maisto likučiai nepriliptų prie taurės arba kad neišsimaudytum vyne).

Kada servetėlė vėl turėtų atsidurti ant stalo? Tik po valgio – tada ją turėtum dėti kairėje lėkštės pusėje. Jei iš užstalės pakyli nebaigusi valgyti, servetėlę palik ant kėdės – stalo kaimynams neprivalu žiūrėti į lūpų dažais bei padažais sutepliotą šluostę.

Kur eina riba

Niekad nepačiupsi kito žmogaus duonos arba vandens, jei prisiminsi vieną serviravimo principą: kietieji produktai – kairėje pusėje, skystieji – dešinėje. Tavo kavos puodelis, taurė vandeniui ir vyno taurė privalo būti dešinėje pusėje, o lėkštė duonai – kairėje.

Negniaužk vyno taurės

Ar kada nors pastebėjai, kaip vyno žinovai ir mėgėjai laiko taures? Tai nėra pretenzingas ir gudrus taktinis manevras – tokia grakšti poza paprasčiausiai padeda išlaikyti vyno skonį ir temperatūrą. Vyno taurę imk už kotelio, kad ranka nešildytum gėrimo. Be to, vyno pilk šiek tiek mažiau nei pusę taurės.

Duonos ir sviesto pagrindai

Per ištaigingus pietus nederėtų kąsti iš visos bandelės arba duonos riekės ir pakartotinai besti peilį į bendrą sviesto indelį. Gumulėlį sviesto įsidėk į savo lėkštę, tada atsilaužk nedidelį duonos gabaliuką ir, laikydama jį prie lėkštutės krašto, tepk ant duonos peiliuku arba švariu pirmojo patiekalo peiliu.

Tikriausiai tave glumina ir alyvuogių aliejaus dubenėlis? Atsilaužk nedidelį duonos gabaliuką ir panardink jį į tą indelį, tik niekada nemirkyk to paties gabaliuko dukart. Jeigu alyvuogių aliejus patiekiamas supiltas į buteliuką, įlašink vieną du valgomuosius šaukštus į lėkštutę ir duoną mirkyk lėkštėje.

Stalo įrankis – ne beisbolo lazda

Šakutę ar peilį laikyti suspaustame kumštyje – tokia pat apmaudi klaida, kaip ir valytis burną į staltiesę. Peilį laikyk dešine ranka (jei esi kairiarankė – kaire) ašmenimis žemyn, o šakutę – kita ranka, dantukais žemyn. Krumpliai turėtų būti pakelti į viršų, smiliai ištiesti ant įrankių kotelių. Taip švelniai ir gracingai laikydama peilį bei šakutę net ir norėdama negalėsi jais darbuotis lyg kastuvu.

Pjauk patiekalą po gabaliuką, smeik šakute ir valgyk nekaitaliodama įrankių vietomis. Išimtis: jeigu valgai minkštą arba sunkiai šakute sugraibomą maistą, pavyzdžiui, žirnelius ar bulves, visiškai priimtina įrankius sukeisti vietomis ir peilį imti kaire ranka, o šakutę – dešine. Sukeitusi įrankius vietomis lengviau surinksi valgio gabaliukus – nereikės jų stumdyti ir gaudyti po visą lėkštę.

Sriubos subtilybės

Sriubą semk iš lėkštės dugno pavertusi ją nuo savęs – jei netyčia išpilsi, sriuba išsilies ant staltiesės, o ne ant tavo sijono. Šaukšto nekišk priekiu į burną ir neapžiok jo viso – sriubą tyliai srėbk iš šaukšto šono. Baigusi valgyti šaukštą padėk ant polėkštės, o jeigu šios nėra, palik sriubos lėkštėje.

Rankos pagalbininkės

Kiekvienas, bandęs peiliu ir šakute doroti riebaluose skrudintą kulšį, žino, kad kai kuriuos patiekalus sunku įveikti stalo įrankiais. Todėl keblų maistą – keptą vištą, šonkauliukus, artišokų lapus, šparagų stiebelius (be tąsaus padažo), traškų kumpį, kukurūzų burbuoles, taip pat picą – gali valgyti pirštais.

Tai, ko tu nori, yra toli

Nori daugiau salotų? Reikia padažo? Jei pageidautinas patiekalas nėra padėtas priešais tave, paprašyk stalo kaimynų, kad tau jį paduotų. Užsigulti ant stalo ir kaišioti rankas priešais svečius – ne tik nemandagu: netyčia gali išversti taures arba susitepti rankovę į savo arba svetimą lėkštę.

Jeigu tavęs kas nors paprašo paduoti patiekalą, padėk lėkštę ant stalo – niekada neperduok jos iš rankų į rankas. Druskos ar pipirų indeliai paprastai paduodami kartu, net ir tuo atveju, jei buvo prašoma tik kurio nors vieno.

NSO: Nesukramtomi Spjaunami Objektai

Atmink: kiekvienas nevalgomas gabaliukas iš burnos turėtų būti išimamas taip, kaip ir buvo įdėtas. Jeigu alyvuogę į burną įsimetei pirštais, ir kauliuką turėtum išimti pirštais, jeigu šakute (tarkim, kartu su salotomis) – neatkreipdama į save dėmesio išspjauk kauliuką ant šakutės.

Žuvis – vienintelė išimtis: mažytės ašakos iš burnos turėtų būti ištraukiamos pirštais. Jeigu atsikandi maisto, kuriam esi alergiška arba kurio paprasčiausiai negali nuryti, tarkim, riebų mėsos gabaliuką arba įtartinai minkštą bei sutežusį kąsnelį, nematomai išspjauk jį į servetėlės kamputį ir greitai suvyniok.

Mano skrandis jo nevirškina!

Nė viena šeimininkė nereikalaus, kad valgytum riebų žąsies kepenų paštetą, jeigu esi vegetarė. Neprivalai valgyti ir nemėgstamų briuselinių kopūstų. Tačiau geras tonas reikalauja, kad prieš nustumdama maistą į šalį paragautum bent jau porą kąsnelių.

Jei kas nors netaktiškai užsimintų, esą ignoruoji maistą, paprasčiausiai sakyk: nori pasilikti vietos nuodėmingai skaniam šeimininkės desertui. Arba išmėgink neutralesnį variantą: pasakyk, kad prieš keletą metų turėjai nemalonių reikalų su briuseliniais kopūstais ir nuo tol jų nevalgai.

Pietų pabaigtuvės

Pavalgiusi įrankius sudėk lėkštutėje vieną šalia kito penktos ir vienuoliktos valandų padėtimi. Šis nebylus ženklas padavėjui arba šeimininkei pasakys, kad lėkštutę jau galima paimti. Jei atsistoji dar nebaigusi valgyti, įrankius sukryžiuok per vidurį lėkštės (peilio kotelis – ties ketvirta valanda, šakutė – ties aštunta). Nei valgant, nei pavalgius naudoti įrankiai neturėtų liesti stalo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis