Virtuvės deimantai – prabangieji triufelio grybai

Triufelio grybas – vienas iš brangiausių delikatesų pasaulyje. Kur jie randami ir kodėl jų kainos daugumai mūsų sunkiai suvokiamos?

Triufeliai neauga paviršiuje. Įprastai jie slepiasi po žeme, maždaug 20 centimetrų gylyje, geriausiu atveju iš žemės gali būti išlindęs tik kraštelis. Triufelių paieškoms pasitelkiami specialiai apmokyti šunys ir net kiaulės! Kiaulės šiame darbe – geresnės pagalbininkės, tačiau ir didesnės gurmanės: reikia spėti jas laiku atitraukti nuo rasto delikateso.

Triufelio kaina priklauso nuo jo rūšies ir vietos, kurioje jis rastas. Pavyzdžiui, 2006 metais vienas kolekcionierius japonas nusipirko triufelį už 125 tūkstančius dolerių, o už gigantiško dydžio triufelį vienas restoranas nepagailėjo ir 500 tūkstančių dolerių. Įprastai svaras triufelių kainuoja apie 3500 dolerių.

Iš pažiūros triufeliai tikrai neatrodo labai gardžiai. Kodėl gi viso pasaulio gurmanai juos taip dievina? Visų pirma, jie turi specifinį, labai „turtingą“ ir sodrų aromatą. Be to, triufelis puikiai dera su dauguma produktų, todėl yra itin mėgiamas virtuvės šefų, o patiekalo pagardinimui užtenka vos kelių triufelio gramų.

Ar žinojai, kad triufelis – puikus afrodiziakas? Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad triufelio kvapas paveikia tam tikras smegenų sritis, atsakingas už seksualinį geismą, emocijas, jausmingumą. Gaila tik, kad malonumas – tikrai ne iš pigiųjų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis