Ko dar nežinojote apie gėrimą, kurį geriate kasdien? (+ konkursas)

Sveikiname Indrę Kausylaitę, laimėjusią 50 Lt „No Sugar“ dovanų kuponą!

Turbūt pritarsite, jog draugų kompanijoje rasti daugiau nei vieną žmogų, nemėgstantį kavos, yra gana sudėtingas uždavinys. Regis, kavą kasdien geria kiekvienas, o ir vienu puodeliu neapsieina – apie tai galima spręsti iš susidarančių klientų eilių kavos baruose. Deja, ne kiekvienas kavos mėgėjas gali įvertinti paruoštos kavos kokybę. Taigi, kaip atpažinti, kada kavinėje įsigyta kava yra blogai paruošta?

Lietuvoje vykstančiuose kavos ruošimo čempionatuose 3 ir 2 vietas užėmusi barista Viktorija Kuktorovaitė, dirbanti kavos bare „No Sugar“, sako, jog kavos kultūra besidominčių skaičius sparčiai auga: „Dabar ateina trečioji kavos banga. Tai reiškia, jog vis daugiau žmonių ima domėtis kavos paruošimu, jos kokybe, netgi auginimo ir skrudinimo procesais. Šie pokyčiai iš tiesų džiugina.“

Tradicija gerti kavą kavos baruose dažniau nei kartą per dieną Lietuvoje dar tik populiarėja, kai Vakarų šalyse šis įprotis egzistuoja jau labai seniai. Todėl klausiame Viktorijos, kaip, užsukus į kavinę, atskirti kokybiškai paruoštą kavą nuo visiško fiasko?

Kaip atskirti gerai paruoštą ir blogai paruoštą espresso kavą?
Vienas svarbiausių kriterijų – vientisa espresso putos spalva. Jos paviršiuje susidariusios baltos dėmės reiškia, jog per ilgai bėgo vanduo – espresso bus labiau kartus, vandeningas ir skonis bus mažiau koncentruotas. Taip pat, šaukšteliu perbraukus per espresso kavos paviršių, puta turi išlikti vientisa ir paslanki.

Kitas požymis, kuris dažniausiai rodo, jog espresso nėra paruošta tinkamai – burbuliukai kavos paviršiuje. Tačiau burbuliukai gali atsirasti ir dėl kitos priežasties, pavyzdžiui, šviežiai skrudintų kavos pupelių. Neseniai skrudintose kavos pupelėse yra dujų, todėl tai gali sukelti burbuliukų atsiradimą. Tačiau šis „šviežumo rodiklis“ negalioja restoranuose ar kavinėse dažnai naudojamai populiariųjų kavos prekės ženklų produkcijai.

Visi šie paruoštos kavos „tikrinimai“ turi būti atlikti nedelsiant. Be to, espresso kavos puodelis, prieš ruošiant kavą, jau turi būti šiltas. Espresso kavos kiekis yra mažas, dėl to, ją pateikus šaltame puodelyje, gėrimas greit atvės, espresso puta nebebus vientisa. Tiesa, nerekomenduojama šią kavą ruošti popieriniame puodelyje. Espresso kava – tai koncentruotas, subalansuoto skonio gėrimas, kurį popieriaus skonis paprasčiausiai sugadins.

Pagal kokius bruožus galima įvertinti kavos su pienu paruošimą?
Tiek latte tiek cappuccino paruošimo kokybę galima patikrinti taip pat kaip ir espresso – nedelsiant perbraukus per pieno kremą šaukšteliu. Kavos spalva turi būti vientisa, o pieno kremas – paslankus.

Espresso kavoje burbulai rodo kavos šviežumą, tačiau burbulams atsiradus kavoje su pienu paaiškėja, jog barista blogai išplakė pieną. Pieno kremas privalo būti vientisos konsistencijos, blizgus. Beje, jei kavos bare girdite, pastebite, kad pieno ąsotėlis daužomas daugiau nei kelis kartus į stalviršį, galite būti tikri, jog pienas išplaktas blogai.

Ruošiant cappuccino į kavą supilamas pienas. Jei šis kavos gėrimas stovi minutę ar kiek ilgiau negeriamas ir iškyla burbuliukai, tai nėra blogai paruoštos kavos ženklas. Tai atsitinka taip pat dėl šviežiai skrudintų kavos pupelių. Tačiau, kaip ir minėjau, burbuliukai iškyla ne vos paruošus kavą, o kiek vėliau.

Tiesa, gerdami kavą su pienu, neturėtumėt nusideginti lūpų ar liežuvio. Dažna problema kavinėse yra ta, jog baristos plaka pieną nenaudodamos termometrų, todėl jį perkaitina. O išplakto pieno temperatūra neturėtų viršyti 70 laipsnių.

Dievini kavą ir tu? COSMO ir kavos baras „No Sugar“ paruošė tau itin paprastą konkursą: apačioje esančiuose komentaruose rašyk teisingą atsakymą į klausimą ir laimėk 50 litų „No Sugar“ dovanų kuponą!

Kokia išplakto pieno kavai temperatūra laikoma geriausia? Atsakymų variantai: 60, 63 arba 67.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis