Etiketo atmintinė: kaip, kada ir iš ko gerti šampaną

Kaip gerti šampaną turėtų žinoti kiekviena dama. Taigi dalinamės su tavimi patarimais, kurie, tikimės, tikrai pravers.

I taisyklė. Rinkis butelį, užkimštą natūraliu kamštmedžiu. Ir bare laikyk jį horizontaliai: vertikaliai laikomo šampano kamštis gali išdžiūti, o tada išgaruos angliarūgštė.

II taisyklė. Šampanas pateikiamas atšaldytas iki 7-9 laipsnių. Tik nekišk butelio į šaldiklį! Tam naudojamas elegantiškas kibirėlis su ledu. Įpilk į jį vandens – jei šampaną šaldysi vien ledu, jis bus arba per šaltas, arba neatvės pakankamai. Tada sunkiau ištraukti kamštį, nebus taip gerai juntamas aromatas bei skonis. Jei šampaną reikia atšaldyti itin skubiai, gali į kibirėlį įberti saują druskos ir įpilti stiklinę gazuoto mineralinio. Ir dar: kibirėlis su buteliu statomas ne vidury stalo, o ant greta pastatyto staliuko. Tuščią šampano butelį įstačiusi į kibirėlį kakleliu aukštyn demonstruoji didžiausią nepagarbą vyndariui ir tauriajam gėrimui.

III taisyklė. Šampaną reikia atidaryti tyliai. Be to, iššovus greičiau išgaruoja angliarūgštė. Iš lėto atsuk vielutę, butelį pasuk 45 laipsnių kampu, viena ranka prilaikyk kamštį, kita suk butelį. Vyndariai sako, kad tinkamai atkimšus šampaną girdėti lengvas atodūsis.

IV taisyklė. Šampanas patiekiamas bespalvėmis fleitos ar tulpės formos taurėmis – taip geriau atsiskleidžia aromatas. Žinovai pataria jų neplauti plovikliai: kai kuriuose jų yra silikonų – pikčiausių šampano priešų. Jei vaišini kelių rūšių šampanu, taures kaskart reikia keisti.

V taisyklė. Nedera svečiams paprasčiausiai išdalyti taurių ir tada pilti šampaną. Būtinai parodyk butelį, kad niekam nekiltų abejonių, jog vaišini tikru šampanu ar šampanizuotu vynu, o ne dirbtinai gazuotu rūgščiu gėrimėliu.

VI taisyklė. Visiškai nebūtina vynioti šampano į baltą servetėlę. Jei vis dėlto taip darysi, atsimink, kad servetėlė neturi uždengti etiketės.

VII taisyklė. Į taures šampaną pilk iš lėto, nukreipusi gėrimo srovelę į taurės sienelę – kad puta neišbėgtų per kraštus. Dėl tos pat priežasties pilama kelis kartus, pripildoma ¾ taurės.

VIII taisyklė. Gero šampano burbuliukai maži, vėriniu kyla į viršų, laikosi iki 12 valandų. Dideli, prie taurės sienelių kimbantys, greitai išgaruojantys burbulai rodo prastą gėrimo kokybę.

IX taisyklė. Šampano nedera gerti vienu mauku. Patyrę degustuotojai pirma stebi ir įvertina burbuliukų žaidimą, pasistengia pajusti vyno aromatą. Beje, šampano nevalia atsisakyti! Šis gėrimas dažniausiai geriamas iškilminga proga ir atsisakymas gali būti palaikytas nepagarba.

X taisyklė. Prieš pakeldama taurę brūkštelėk per lūpas servetėle – kai kuriuose lūpų dažuose yra medžiagų, slopinančių subtiliausias ir vertingiausias šampano savybes.

XI taisyklė. Profesionalūs degustuotojai ir vyndariai laiko šampano taurę už pagrindo. Ši technika ne tokia jau paprasta, todėl tu gali imti taurę už kojelės. Tik nesugalvok apglėbti visu delnu taurės viršutinės dalies – tokiu būdu šildomas konjakas, kad jis taptų aromatingesnis. Sušilęs šampanas praras savo nepakartojamą aromatą ir nustos žaidęs.

XII taisyklė. Su šampanu galima patiekti vaisių, ikrų, gero neaštraus sūrio, salotų, baltos mėsos, žvėrienos, riešutų. Ne pats geriausias užkandis – šokolado gaminiai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis