Jei pabodo šašlykai: geriausi receptai iškylai

Žada gerą orą! Bet, kad ir kaip būtume išsiilgę saulės šilumos, juk vien kvėpuoti pilna krūtine kokio beržo paūksmėje ar tik kepti ant grotelių kepsnius su draugais per maža – pramogaukime įdomiau!

Tai panašu į greitąjį maistą, bet šimtą kartų gardžiau nei pati gardžiausia užsakyta pica! Dėl komplimentų, kuriais tave apipils savo skonio receptorius nustebinę draugai, verta valandėlę pasisukioti virtuvėje, ar ne?

Karamelizuotas svogūnų padažas su bulvių traškučiais

Šio patiekalo ragavusiųjų tvirtinimu, sunkiausia jį suvalgius nepulti laižyti lėkštės. Tau reikės:
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
1 didelio labai plonais griežinėliais pjaustyto svogūno,
110 g majonezo,
60 g grietinės,
230 g tepamojo sūrio (kambario temperatūros),
1 arbatinio šaukštelio Vorčesterio padažo,
1 arbatinio šaukštelio česnakinės druskos,
1 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų,
plonai pjaustytų vieno svogūno laiškų,
bulvių traškučių.

Ant vidutinės ugnies 5–7 minutes pakepink svogūnų griežinėlius – kol jie pradės rusti. Įpilk ¼ puodelio vandens, išmaišyk ir nugrandyk prie keptuvės dugno prilipusius apskrudusius griežinėlius. Sumažink ugnį ir kaitink 30–35 minutes kartkartėmis pamaišydama, kol svogūnai taps tamsiai auksiniai. Jei manai, kad per maža skysčio, įpilk šaukštą vandens. Kai baigs kepti, palik ataušti. Pati tuo tarpu vidutinio dydžio dubenyje sumaišyk majonezą, grietinę, tepamąjį sūrį, Vorčesterio padažą, česnakinę druską, džiovintų svogūnų miltelius ir pipirus, viską išplak plakikliu iki vientisos masės. Sumaišyk ją su keptais svogūnų griežinėliais ir pjaustytais svogūnų laiškais. Kišk į šaldytuvą, kad sustingtų. Patiek su bulvių traškučiais. Jei nori sveikesnio varianto, vietoj traškučių pasiūlyk daržovių.

Saldžiarūgščiai sparneliai

Vištienos sparnelius ne tik skanu, bet ir smagu kramtyti. Tau reikės:
900 g vištienos sparnelių,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
2 šaukštų nesūdyto sviesto,
¼ puodelio kepsnių padažo,
¼ puodelio alyvuogių aliejaus ir acto padažo (gali pridėti česnako, jei mėgsti),
1 šaukšto raudonojo vyno acto,
lašelio aštraus padažo (jei nori).

Įkaitink orkaitę iki 180 ºC. Sparnelius pabarstyk druska ir pipirais. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitink aliejų. Apskrudink sparnelius iš abiejų pusių (nesumesk visų iš karto, apkepink, kiek telpa keptuvėje, – vieną partiją, kitą), sudėk į kepimo indą. Atskirai sumaišyk sviestą, kepsnių ir aliejaus bei acto, taip pat aštrųjį padažus, raudoną actą. Kišk šią masę į mikrobangų krosnelę ir kaitink, kol ištirps sviestas. Išmaišyk. Apliek padažu sparnelius, tolygiai jį paskirstyk ir kepk orkaitėje apie 15 minučių.

Naminiai sūrainiai

Neabejojame: šiuos mini burgerius svečiai sušveis per kelias minutes. Gal vertėtų iškart jų ruošti dvigubą porciją? Tau reikės:
500 g liesos jautienos faršo,
1 arbatinio šaukštelio druskos,
½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų,
½ arbatinio šaukštelio džiovintų česnakų miltelių,
2 griežinėlių sumuštinių sūrio, pjaustyto ketvirčiais,
8 bandelių, perpjautų per pusę,
¼ puodelio majonezo,
¼ puodelio kečupo,
2 arbatinių šaukštelių smulkintų marinuotų agurkėlių (trys pastarieji ingredientai – padažui),
salotų lapų,
plonai pjaustytų pomidorų griežinėlių (du pastarieji ingredientai – įdarui).

Ant vidutinės ugnies įkaitink keptuvę su grotelėmis. Dubenyje išmaišyk jautienos faršą su druska, pipirais ir česnakų milteliais. Suformuok aštuonis nedidelius kotletus. Pakepink apie dvi minutes. Apversk, uždėk ant kiekvieno po griežinėlį sūrio ir pakepk dar dvi minutes. Dėk ant kiekvienos bandelės puselės po kotletuką, ant šio – padažo, salotos lapą bei pomidorų griežinėlių, ir užvožk kita pusele.

Ledinė gira

Nuostabaus skonio desertas! Tau reikės giros ir vanilinių ledų. Pripilk maždaug ¾ bokalo giros, tada iš lėto dėk ledų, kiek telpa, galop dar apliek juos trupučiu giros – pamatysi, kaip viskas suputos! Papuošk šokoladiniu sausainiu. Jei nori ypatingo efekto, įpilk vanilinės degtinės.

O jei vis dėlto norisi šašlykų?

Netgi tokio įprasto patiekalo ruošybą paverskite smagia pramoga! Išrinkite komisiją, o likusieji pasidalykite į dvi komandas – tegul kiekviena mėsą užmarinuoja kokiu nors įdomesniu būdu. Po pietų komisija turės nutarti, katros komandos patiekalas gardesnis, ir pamėginti išvardyti marinato ingredientus. Gali išmėginti tokį variantą: užsiplikyk stiprios kavos, atvėsink ir nukošk, įpilk alyvuogių aliejaus, truputį sojų padažo, įberk smulkintų česnakų ir mesk į šį marinatą gabalėliais pjaustytą mėsą. Avieną, kiaulieną, vištieną, kalakutieną – kokią tik nori. Garantuojame, svečiai sušveis viską iki paskutinio kąsnelio, bet tikrai neatspės marinato sudėties!

Koks vakaras šiltas, kai esi su draugais...

Kada pastarąjį kartą garsiai skaitei ką nors gražaus? Ar klauseisi, kaip skaito kiti? Mes irgi senokai... Ruošdamasi savaitgaliui gryname ore įsimesk romantiškų eilėraščių tomelį. Arba panaršyk internetą – klausantis eilių taip gera atsipalaiduoti ir pasvajoti. O gal ir saldžiai papūsti į akį – juk seniausiai žinoma: kiečiausiai ir giliausiai miegama gryname ore, toks miegas sveikiausias ir organizmui suteikia daugiausia jėgų.

Kai saulė nusileis, prisiminkite vakarojimus mokyklos laikais ir, nutaisę šiurpius balsus, vienas kitą pagąsdinkite baisiomis istorijomis: apie Juodąją ranką, Geležinį dantį, vilkolakius ir t. t. Jei neatsimenate, internetas – visagalis. Silpnų nervų dalyviams paruoškite valerijonų – maža kas... Išrinkti vakaro siaubūną nebus sudėtinga – tai bus galima nuspręsti iš kitų dalyvių reakcijos jam pasakojant savo istoriją. Linkime siaubingai fantastiško vakaro!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis