Etiketo atmintinė: kaip nesusimauti restorane?

Šiandien turi susitikimą restorane ir jaudiniesi, kad tave palaikys neišauklėta dėl neteisingai naudojamų įrankių ar netinkamų gestų? Jei apsilankymas prabangioje aplinkoje – ne toks ir dažnas malonumas, kartais etiketo taisyklės, kurias privalai pademonstruoti išmokusi tarsi daugybos lentelę, paprasčiausiai pasimiršta. Ką daryti? COSMO skuba į pagalbą!

Būtina žinoti kaip 2x2

* Jei lankysies itin prašmatniame restorane, leisk padavėjui ar palydovui atitraukti ir pristumti tavo kėdę;

* Jokiu būdu nedėk ant stalo alkūnių – šios turi būti laikomos greta kūno. Ant stalo gali būti dedamos tik plaštakos. Lygiai taip pat svarbu sėdėti ištiesta nugara ir valgant nepalinkti virš stalo;

* Jei stovi ne viena taurė, tuomet pirmoji skirta vandeniui, o vynui – antroji;

* Taurę laikyti reikia už kojelės visais penkiais pirštais;

* Nors lūpų dažų „bučinukas“ ant taurės atrodo romantiškai, tačiau reikėtų pasistengti stiklo neištepti;

* Servetėlės vieta – ne po kaklu, o tik ant kelių. Pavalgius nusišluostyk servėtėle lengvai priglausdama lūpas, o tuomet ją kelis kartus perlenkusi padėk ant lėkštės;

* Nemėgink apžioti visos bandelės ar duonos riekės. Laužk mažais gabalėliais. Be to, taip ir valgyti kur kas patogiau;

* Jei ant stalo paruoštų įrankių daug, turėk omenyje, kad jie išdėlioti pagal valgymo tvarką. Pradedėdama valgyti imk toliausiai nuo indo esančius įrankius;

* Nepilk padažo ir nebarstyk prieskonių neparagavusi patiekalo;

* Maisto gabalėliui nukritus ant staltiesės, jokiu būdu neimk jo pirštais! Gabalėlį nuimk švaraus peilio galiuku ir įdėk jį atgal į lėkštę, o dėmelę uždenk servėtėle.

Kaip elgtis su įrankiais?

Stalo įrankiai – ne ūkininko padargai, tad juos tarp rankoje laikyti reikia ne taip, tarsi čiuptum grėblį, juk esant restorane reikia elgtis elegantiškai!


Tam, kad elgesys su įrankiais neatrodytų kaip kapstymasis darže, teks prisiminti, kaip pirmoje klasėje mokeisi taisyklingai laikyti rašiklį. Su stalo įrankiais elgtis reikia labai panašiai – tereikia trijų pirštų: tiek šakutę, tiek šaukštą ar peilį laikyk tarp nykčio, smiliaus ir didžiojo pirštų. O pjauti patiekalą bus paprasčiau, jei įrankio rankenėlė remsis į delną.

Valgant patiekalus su šakute ir šaukštu, pavyzdžiui, spagečius, šaukštas laikomas kairėje rankoje, o šakutė – dešinėje.


Valgant šakutę privaloma laikyti dantukais į apačią. Beje, nepamiršk, jog gestikuliuoti įrankiais yra labai nemandagu! 

Jei valgydama nori padaryti pertraukėlę, įrankius lėkštėje sudėk taip, kad rankenėlės būtų nukreiptos į skirtingas puses, o viduryje lėkštės tarp įrankių palik tarpą. Baigus valgyti, sudėk įrankius greta: šakutė ir peilio galiukas turi būti nukreipti į viršų, o rankenėlės nukreiptos ties penkta valanda.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis