Alkoholis. Žinotum, kaip jį gamina - negertum

 (119)
Jeigu alkoholį laikome beveik „šeimos nariu“, tai puvėsius, išmatas ir kitokį atsiprašant š… pakrikštykime pirmos eilės pusbroliais. Taip taip… faktai kalba patys už save. Galime paatvirauti: kas neragavęs vyno, degtinės ar alaus, tegul meta į mane akmenį (už tokią žinią atlaikyčiau ir du).
© DELFI

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Tačiau ragavimu visas žinojimas apie alkoholį ir pasibaigia. Iš tiesų mažai kas nutuokia, kaip alkoholis gaminamas.

Smagaus skaitymo.



Ekskrementų ir sauso vyno „giminystė“

Pirmiausia į vynuogių sultis pridedama mielių bakterijų, kurios labai mėgsta cukrų. Per mikroskopą matyti, kaip jos “ryja” cukrų, o išskiria alkoholį - C2H5OH (chemija ir man ne prie širdies,bet vynas kas kita…).

Alkoholis - tai mielių bakterijų šlapimas, išmatos, o moksliškai - ekskrementai. Kai šlapimo koncentracija pasiekia 11%, bakterijos kaip ir kiekvienas organizmas (jei terpė uždara), apsinuodija savo išmatomis ir žūsta.

Ukrainietiškas vynas, gėrimai, alkoholis
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Jei toks skystis iškart pilstomas į butelius, jį vadiname paprastu sausu vynu. Jei jį išlaiko dvejus metus ir nukošia bakterijų lavonėlius - tai jau brangus išlaikytas rūšinis sausas vynas. Jis gerokai brangesnis.

Subtilus moterų skonis…

Šampanas. Moterų (ir ne tik) mylimas gėrimas. Subtiliu jo gal ir nepavadinsi, bet jo gamybos priemones subtiliomis pavadinti vertėtų vertėtų.



Į žalio stiklo butelį įpilamas penkių rūšių vynuogių sulčių mišinys ir įdedama mielių.

Alkoholis, gėrimas, vaikai
© DELFI

Priklausomai nuo sulčių mišinio sudėties, gaunamas įvairių rūšių šampanas.

Kalnuose būna išrausti ilgi urvai, kurių sienose išgręžtos skylės buteliams laikyti. Į jas sudedami buteliai, urvas uždaromas, užantspauduojamas ir dvejus metus laikomas tamsoje.

Temperatūra ten visą laiką vienoda - 14 laipsnių. Per dvejus metus mielių bakterijos perdirba sultis. Pasibaigus terminui, tamsus rūsys atidaromas ir į jį nukreipiama stipri šviesa. Nuo netikėtumo ir baimės bakterijos suviduriuoja ir “dvėsdamos” prileidžia dujų.

„Natūralus“ alkoholis arba pasidaryk pats

Įdomu, kad mielių bakterijos gali perdirbti ne tik cukrų, tačiau apskritai bet kokią organinę medžiagą.

Geriantis vyras
© DELFI

Hidrolizės gamyklose spiritas gaminamas iš pjuvenų (jos užmerkiamos kartu su mielių bakterijomis). Vargšėms ėsti nėra ko - ėda pjuvenas ir šlapinasi metilo spiritu.



Šios bakterijos alkoholiu paverčia net žmogaus išmatas. Kaime yra žinomas toks subtilus kerštas. Karštą vasarą keršytojas į lauko tualetą nemėgstamam žmogui įmeta puskilį mielių. O tada prasideda putojantis dujinis procesas.

Nuo tualeto tada dvelkia pusiau saldūs, pusiau rūgštūs „šamaniški" kvapai.

Moralas

Jeigu jums teks gerti šampaną ir jūsų nosį kutens šampano dujos, žinokite, kad tai dvesiančių bakterijų atsisveikinimas.

(Straipsnis parašytas pagal Novosibirsko Humanitarinio-ekologinio instituto profesoriaus Vladimiro Ždanovo paskaitas.)

DELFI
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją