Produktų suderinamumas: kaip taisyklingai maitintis?

Apie produktų derinimo principus kalbama nuo senų laikų. Senovės Romos gydytojas Celsas gana šiuolaikiškai pagrindė savo idėją: „Skrandyje susimaišius produktams, kurie yra skirtingos konsistencijos ir virškinami skirtingu tempu, prasideda puvimo procesas ir galiausiai organizmas apnuodijamas.“ Žymus mokslininkas, filosofas ir gydytojas Avicena patarė taip derinti produktus, kad jie „atsvertų vienas kitą ir nekenktų organizmui“.
Produktų suderinamumas: kaip taisyklingai maitintis?
© Fotolia nuotr.

Daug kas girdėjo apie Herbertą Sheltoną. Kokia yra garsiojo H. Sheltono maisto produktų derinimo esmė? Iš pradžių gali pasirodyti, kad jo mitybos sistema pagrįsta draudimais, bet po to pamatai – draudimų ne daugiau, nei leidimų. Reiškia, netinkamą produktą ne taip ir sunku pakeisti kitu, labiau tinkamu.

Produktus, kuriuos mes valgome, galima sąlygiškai suskirstyti į 3 grupes, priklausomai nuo to, kaip jie yra perdirbami virškinimo trakte.

1. Baltymų grupė organizme virškinama tik su rūgšties, kurią virškinimo organuose išskiria įvairios liaukos – kasa ir kitos, esančios plonojo žarnyno sienelėse – pagalba.

2. Angliavandenių grupė virškinamajame trakte apdorojama tik su šarmų, kuriuos išskiria burnos seilių liaukos, pagalba.

3. „Gyvų produktų“ grupė turi ir organizmui būtinų maistinių medžiagų, ir fermentų, kurie jas skaido organizme. Valgydami gyvus produktus, gauname gatavas statybines medžiagas savo kūnui, neeikvodami gyvybinės energijos maisto virškinimui.

Riebalai, kaip ir produktai, lengvai derinami su angliavandeniais ir baltymais, sudaro neutralią grupę gyvųjų produktų atžvilgiu.
Dietologų manymu, labiausiai paplitę netinkami deriniai – duona ir mėsos produktai, duona ir kiaušiniai, bulvės su mėsa, bulvių salotos su mėsa, kiaušiniai su koše.

Taisyklingiausia būtų visų pirma suvalgyti baltymus (mėsą, pieną, varškę, kiaušinius), o po to angliavandenius (duoną, bulves).
Reikia turėti omenyje, kad pirmoji krakmolo virškinimo stadija ir pirmoji baltymų virškinimo stadija vyksta skirtingose terpėse. Krakmolui reikia šarminės terpės, o baltymams – rūgštinės. Nesuvirškintas krakmolas absorbuoja pepsiną (globulinį baltymą), todėl vieno valgio metu vartojant ir krakmolą, ir baltymus, baltymų virškinimas gerokai sulėtėja. Beje, krakmolingą maistą geriau valgyti dieną.

Daržovių salotos dera ir su baltymais, ir su krakmolu. Bet su krakmolu patartina derinti nerūgštines salotas. Geriausia dieną derinti salotas su krakmolu, o vakare – su baltymais.

Vaisiai virškinami gana greit, bet jei juos valgome su kitais maisto produktais, kurie įsisavinami ilgiau, jie ilgiau užsilaikys skrandyje ir ims irti veikiami bakterijų.

Pirmosios grupės produktai – mėsa, žuvis, kiaušiniai, grybai, ankštiniai, baklažanai, riešutai, saulėgrąžos, pupelės.

Antrosios grupės – žalumynai, vaisiai, džiovinti vaisiai, daržovės, sultys, uogos, arbūzai.

Trečiosios grupės – duona, kruopos, bulvės, cukrus, kompotas, uogienė, medus.

Pirmos ir antros grupės produktai dera tarpusavyje, taip pat dera antros ir trečios grupės produktai. Nedera pirmos ir trečios grupės produktai.

Įdomu tai, kad melionai neįeina nė į vieną iš šių grupių. Melionai veikia kaip organizmo sanitaras, valo žarnyno gleivinę, kraujagyslių sieneles, sąnarius. Melionų negalima derinti su kitais produktais. Pertrauka turi sudaryti dvi valandas.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją