Priežastys, kodėl reikėtų valgyti kalakutieną (+ sveikas receptas)

© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kasmetinė Padėkos dienos šventė itin populiari Amerikoje (švenčiama 4-ąjį lapkričio ketvirtadienį). Šią dieną šventine vakariene minima derliaus nuėmimo pabaiga, o vakarienės akcentu tampa pagrindinis patiekalas - kalakutas.

Jei Padėkos dienos ir neketini švęsti, nepraleisk progos vakarienei pasigaminti šį tą iš kalakutienos. Kalakutų mėsa itin naudinga organizmui, ją rekomenduojama įtraukti ne tik į įprastą maisto racioną, bet ir dietinį.

Nepamiršk: nors kalakutienos paruošimo būdų yra daugybė, naudingiausios savybės išlieka kalakutieną troškinant arba apdorojant garuose. Nekaloringiausia kalakuto mėsa - krūtinėlė, 100 g kalakuto krūtinėlės turi apie 106 kcal. Be abejo, jei krūtinėlę skaninsi padažais ar kepsi riebaluose, jos kaloringumas padidės, mažiausią išlaikysi virdama kalakutieną garuose.

Kalakutiena - puikus riebios mėsos pakaitalas. Joje gausu cinko, kalio, baltymų ir geležies - visi šie komponentai yra labai reikalingi mūsų akims. Cinkas yra svarbus mineralas akies tinklainei. Jis skatina fermento gamybą, kuris reikalingas natūraliai akių apsaugai nuo išorinio poveikio. O geležis padeda kovoti su akių degeneracija, išsaugo akis sveikas iki pat senatvės.

Baltuosiuose kalakutų raumenyse yra medžiagų, kurios verdant mėsą išsiskiria į sultinį, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir lengvina virškinimo procesus. Taigi, sriuba su kalakuto krūtinėle - sveikas ir skrandžiui naudingas maistas.

Dėl riebalų ir rūkytos mėsos organizme atsiranda žalingojo cholesterolio, kuris užkemša kraujagysles ir kraujospūdis padidėja. Be aliejaus ir druskos ruošiama liesa kalakutiena, gardinta žolelėmis (petražolėmis, bazilikais), krapais, citrinų sultimis - tinkamas pasirinkimas norintiems sumažinti cholesterolio lygį kraujyje ir turintiems aukštą kraujospūdį.

Taip pat kalakutienoje yra antioksidantų, mažinančių tikimybę susirgti vėžiu. Amerikiečių mokslininkai pranešė, kad pailginti gyvenimo trukmę (40 %!) galima riebią mėsą pakeitus liesa, bet maistinga kalakutiena.

Adobe Stock nuotr.

Jei nusprendei šį vakarą pasigaminti kalakutienos, siūlome sveiką ir gardų patiekalą iš kalakutienos krūtinėlės, daržovių ir ryžių.

Reikės:

* 1,5 stiklinės laukinių ryžių

* 300 g kalakutienos krūtinėlės

* 1 saldžiosios paprikos

* pusės mažos cukinijos

* 2-3 šaukštų pomidorų tyrės

* maltų juodųjų pipirų

* žiupsnelio kajeno

* šiek tiek petražolių

Ryžius išvirk, kaip nurodyta ant pakuotės, nusunk ir palik šiltai. Kalakutieną nuplauk, supjaustyk kubeliais ir troškink puode įpylusi šiek tiek vandens. Po 15 min. daržoves nuplauk, iš paprikos pašalink sėklas, minkštimą susmulkink ir suberk į indą, kuriame troškini mėsą. Padidink kaitlentės temperatūrą ir maišydama troškink, kol mėsa bus paruošta. Baigdama įmaišyk pomidorų tyrę, suberk prieskonius. Troškintą mėsą suberk į ryžių puodą ir viską išmaišyk. Patiekalą patiek pabarstytą sukapotomis petražolėmis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją