Gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė: kokie produktai turėtų atsidurti ant Velykų stalo

 (8)
© Shutterstock

Tikriausiai pavasarį dažnai pagalvojame, kad laikas susitvarkyti mitybą, prisižiūrėti, valgyti sveikiau. O tada mus užklumpa Velykų šventė su visais gardžiais patiekalais ant šventinio stalo. Sveikos pavasario mitybos receptą ir kaip nepersivalgyti per Velykas pataria gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

Laura Romeraitė-Kuklierienė
Laura Romeraitė-Kuklierienė
© Asmeninio albumo nuotr.

Kaip manote, ar pavasario mityba skiriasi nuo kitų sezonų?

Pavasarį prekyvietėse pasirodo pirmosios šviežios daržovės bei žalumynai į kuriuos vis dažniau krypsta akys po žiemos, kurios metu mūsų mityba yra šiek tiek kitokia – dažniau valgome konservuotas, raugintas ir troškintas daržoves. Tai puikus laikas grįžti prie šviežių vaisių ir daržovių, kurie yra turtingi vitaminais, mineralais, flavonoidais bei kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis ir skaidulomis.

Kokių vitaminų dažniausiai trūksta žmogaus organizmui pavasarį? Kodėl?

Jei metų bėgyje valgome tinkamą ir subalansuotą maistą, pavasarį po žiemos dažniausiai trūksta tik riebaluose tirpaus vitamino D, kurio sumažėja dėl saulės stokos šaltuoju sezonu. Juk apie 80-90 proc. vitamino D pasigamina saulės šviesos poveikyje ir tik 10-20 proc. gaunama su maistu. Pagrindinis vitamino D šaltinis yra riebiosios žuvys ir kiaušiniai. Štai 100 g silkės yra 7,8-25 mikrogramai vitamino D, lašišos – 16 mikrogramų, vištos kiaušinių trynio – 5,6 mikrogramai, skumbrės - 4 mikrogramai. Šiek tiek mažiau jo yra jautienos kepenyse, fermentiniame sūryje, svieste, riebiame piene, bet tai ir daug sočiųjų riebalų turintys produktai, todėl juos vertėtų vartoti itin saikingai.

Koks būtų jūsų sveikos pavasario mitybos receptas?

Namuose ant palangių nesunkiai galime užsiauginti krapų, petražolių, svogūnų laiškų ir kitų žalumynų, turtingų vitaminais, mineralais, kurių stygių pavasarį vis gi pajunta bene kiekvienas. Dėl dažnų hipovitaminozių (vitaminų trūkumas) pavasarį vertėtų rinktis maistą, kuris būtų turtingas trūkstamomis organizmui medžiagomis. Geras pasirinkimas pavasariui būtų ir 100 proc. vaisių bei daržovių sultys ir glotnučiai, kurie yra turtingi vitaminais ir kitomis naudingomis organizmui medžiagomis. Juk vienai stiklinei apelsinų sulčių dažniausiai reikia 4-5 apelsinų, o stiklinei morkų sulčių – 7-8 morkų. Dažniausiai nesuvalgome tokio didelio kiekio vieno valgio metu, tad išgėrus stiklinę sulčių gauname koncentruotą kiekį naudingųjų medžiagų, esančių vaisiuose bei daržovėse. Glotnučiuose gausu ne tik organizmui pavasarį taip reikalingų vitaminų, bet ir skaidulų, kurios būtinos organizmui, reguliuoja virškinimo sistemos darbą, mažina cholesterolio kiekį organizme, yra probiotikų („gerųjų bakterijų“) „maistas“, taigi gerina ir imuninės sistemos veiklą, o taip pat ir suteikia sotumo jausmą, dėl ko nekyla pagunda persivalgyti. Remiantis ES įstatymais, į 100 proc. sultis ir glotnučius draudžiama dėti konservantus, dažiklius ar pridėtinį cukrų, todėl juos visiškai saugu ir sveika valgyti tiek suaugusiems, tiek vaikams.

Artėja Velykos – kokie produktai turėtų atsidurti ant Velykų stalo?

Velykų stalui vertėtų rinktis žuvį, liesą paukštieną, triušieną, grūdines kultūras, daug daržovių, tame tarpe ir ankštinių. Iš minėtų produktų galima gaminti košes, troškinius, salotas. Patiekalus rekomenduojama gaminti iš kuo liesesnių produktų, naudoti kuo mažiau riebalų. Labiau verta juos virti, garinti, troškinti ar kepti orkaitėje ar ant grotelių, nenaudojant jokių papildomų riebalų. Taip pat reikėtų vengti salotų, mišrainių, gardintų riebiais padažais, ir riebaus, gausaus sočiųjų riebalų maisto (riebios mėsos, šaltienos, subproduktų: kepenėlių, širdelių ir pan.)

Geriau neskubėti ragauti visų patiekalų iš karto. Paragavus vieną mėgstamą patiekalą patariama padaryti kelių valandų pertrauką. Pasistenkite derinti maistą – nes kai kurie produktų deriniai gali sukelti diskomfortą, dispepsinius reiškinius, kadangi virškinimas būna apsunkintas. Pavyzdžiui, reikėtų vengti valgyti du skirtingus produktus, kurie turtingi baltymais (mėsa su kiaušiniais ar kiaušiniai su sūriu). Pasirinkite vieną, o prie jo rinkitės salotų garnyrą.
Be abejonės, nepamirškime svarbiausio velykinio stalo patiekalo kiaušiniųi! Kiaušiniuose gausu vitamino A, visų grupių vitaminų B, ypač vitamino B2 ir B6, kitų riebaluose tirpių vitaminų D, E, K, daug fosforo, geležies ir kalcio, nemažai vario, jodo ir kobalto.

Kiek kiaušinių sveika suvalgyti per šias šventes?

Visiems žinoma, jog be naudingų organizmui medžiagų, juose nemažai ir cholesterolio, todėl reikėtų vartoti saikingai. Mokslininkai sutaria, jog 3 kiaušiniai per savaitę yra visiškai saugu.

Gal galite patarti, kaip per Velykas nepersivalgyti?

Nors švenčių metu norisi paragauti visus patiekalus esančius ant švenčių stalo, verta prisiminti pagrindinį sveikos mitybos principą – saikingumą. Patiekalus vertėtų gaminti iš kuo liesesnių produktų bei gaminimui naudoti kuo mažiau riebalų. Blogai tai, kad švenčių metu dažniausiai persivalgoma, tad organizmui krūvis didžiulis, todėl šventinėmis dienomis reikia valgyti reguliariai, o ne „taupyti pilvą“ vakarui. Vakare alkani sėdę prie stalo tikrai nesusilaikysite ir persivalgysite. Kitą dieną reikėtų stengtis daugiau pajudėti, valgyti daug skaidulų turinčio maisto: daržovių, vaisių, kruopų, 100 proc. vaisių ir daržovių glotnučių, kad organizmas atsigautų nuo didelio kiekio įvairaus maisto. Kad gerai jaustumėtės po švenčių, rekomenduoju daugiau judėti – pavasaris ir Velykų šventė tam puiki proga. Išeikite pasivaikščioti su šeima – taip ne tik būsite fiziškai aktyvūs ir išeikvosite dalį prie šventinio stalo su maistu gautų kalorijų, bet ir smagiai praleisite laiką.

Kokius užkandžius siūlytumėte įterpti tarp pagrindinių Velykų valgių?

Geriausias pasirinkimas priešpiečiams bei pavakariams būtų vaisiai ar 100 vaisių ir daržovių sultys ar jų glotnučiai. Vakaro užkandžiui tiks daržovės ar daržovių glotnučiai, kurių sudėtyje gausu skaidulų, gerinančių virškinimą bei stabdančių riebalų, tame tarpe, sočiųjų (cholesterolio), pasisavinimą bei suteikiančių sotumo jausmą, o tai itin aktualu vakare, kad nekiltų noras užkandžiauti nesveikais užkandžiais ar persivalgyti. O ir vaikai nėra patys didžiausia daržovių fanai, tad toks užkandis jiems patiks. Pasaulio sveikatos organizacija per dieną rekomenduoja suvalgyti daugiau nei 400 g vaisių ir daržovių, tad tą prisiminti verta kiekvieną dieną, net ir per šventes.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją