3 itin skanios ir greitai paruošiamos užtepėlės

 (1)
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Klasikinė britų popietė neįsivaizduojama be arbatėlės su gardžiu pyragu, o kokia būtų tradicinė lietuviška popietės arbatėlė? Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen įsitikinusi, kad desertas – nėra būtinas ingredientas, todėl siūlo atrasti naują skonį ir išmėginti įvairiausių skonių užtepėlės. Tai – lengvas, greitas ir skanus maistas, kuris tiks ne tik patiems išalkus, bet ir netikėtiems svečiams užsukus.

Su šaukštu aplink pasaulį – populiarieji baklažanai

Šiandien baklažanai populiarūs visame pasaulyje, ypač Prancūzijoje, Bulgarijoje, Viduržemio jūros ir Kaukazo šalių virtuvėse. Senovės tautos – graikai ir romėnai – taip pat žinojo baklažanus, tačiau egzistavo prietaras, kad jie gali privesti prie beprotystės, todėl baklažanai buvo vadinami „beprotybės obuoliais“.

Šias rudens daržoves lietuviai mėgsta dėl to, kad jos yra nebrangios, itin greitai paruošiamos ir nekaloringos. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad baklažanų skonis geriausiai atsiskleidžia tada, kai jie yra jauni ir švieži.

„Šios daržovės tinka įvairiausiems patiekalams, o jų minkštimas dera praktiškai su viskuo. Baklažanus galima kepti ant grotelių, troškinti, virti, įdaryti, naudoti troškiniuose ar apkepuose su kitomis daržovėmis – jų naudojimo būdas labai platus. Apkepą iš baklažanų ir maltos mėsos – musaką – nacionaliniu patiekalu laiko graikai ir turkai, o prancūzai be baklažanų neįsivaizduoja tradicinio troškinio ratatujos“, – pasakoja A. Rasmussen.

Baklažanų ir pomidorų užtepėlė

Jums reikės:
2 vnt. baklažanų
2 vnt. pomidorų
2 vnt. saldžiųjų paprikų
1 vnt. svogūno
Druskos
Juodųjų maltų pipirų
Žiupsnelio mairūnų

Gaminimas:

Svogūną ir papriką supjaustykite smulkiais gabalėliais. Svogūną apkepkite augaliniame aliejuje, kol pagels ir nuimkite nuo ugnies. Į atskirą indą sudėkite pakeptus svogūnus, pjaustytą papriką ir berkite šiek tiek mairūno. Baklažanus suvyniokite į foliją ir apie 20 minučių kepkite orkaitėje. Vėliau nulupkite baklažano odelę. Supjaustykite ir troškinkite su svogūnu bei paprika apie pusvalandį. Pomidorus kelioms sekundėms panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite odelę ir smulkiai supjaustykite minkštimą. Sumaišykite su jau patroškintomis daržovėmis ir troškinkite dar apie 10 minučių. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve ir patiekite ant stalo su mėgstama duonele. Skanaus!

Moliūgas – vitaminų lobynas

Moliūgai – tikra vitaminų bomba ir maistas visapusei sveikatai. Atkeliavę į Lietuvą iš tolimosios Meksikos, jie vis labiau populiarėja ir mūsų šalyje. A. Rasmussen pastebi, kad moliūgai – itin naudinga daržovė, nes jį galima suvartoti visą – tiek minkštimą, tiek sėklas, tiek ir žievę.

„Išlaisvinkite kulinarinę fantaziją ir išbandykite daugybę sveikų ir skanių patiekalų – troškinių, sriubų, košių, įvairiausių salotų ir užtepėlių. Beje, moliūgai tinka ir desertams – pyragams, uogienėms ir tyrėms gaminti. Iš jų galima spausti net sultis, kurios gaunasi itin pikantiško skonio. Moliūgas turi tikrai daug naudingų savybių ir jį verta įsitraukti į savo valgiaraštį“, – įsitikinusi A. Rasmussen, kuri toliau pateikia moliūgų ir raudonųjų paprikų užtepėlės receptą.

Jums reikės:

300 g moliūgo
2 vnt. paprikų
3 skiltelių česnako
1 v. š. aliejaus
1 a. š. citrinos sulčių
Žiupsnelio džiūvėsėlių
Žiupsnelio paprikos
Žiupsnelio cukraus
Druskos
Pipirų
Raudonėlių

Gaminimas:

Moliūgą ir išvalytas paprikas stambiai supjaustykite ir sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Viską apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Tuomet apibarstykite česnakais, aitriosiomis paprikomis, džiūvėsėliais ir kepkite karštoje orkaitėje apie 20 minučių. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve, tada pagardinkite žiupsneliu cukraus, raudonėliais, druska bei pipirais ir apie 2 valandas palaikykite šaltai, kad skoniai susimaišytų ir užtepėlė sutirštėtų. Paruoštą užtepėlę patiekite ant stalo. Skanaus!

Naujas žvilgsnis į cukinijas

A. Rasmussen sako, kad cukinijas laikyti sausoje ir tamsioje vietoje, nes tuomet jos naudingąsias savybes išsaugo beveik visus metus.

„Cukinijas geriausia valgyti žalias, tačiau galima šiek tiek termiškai apdoroti arba paruošti ant grotelių. Į šias daržoves gana stipriai įsigeria riebalai, todėl nerekomenduojama jų kepti naudojant riebalus“, – pataria maisto ekspertė ir dalinasi cukinijų ir sezamų užtepėlės receptu.

Jums reikės:

1 vidutinio dydžio cukinijos
1 v. š citrinos sulčių
1 v. š. sezamų pastos
2 skiltelių česnako
Žiupsnelio druskos
Pipirų

Gaminimas:

Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir dėkite į 2200C įkaitintą orkaitę. Kas dešimt minučių ją apverskite ir patikrinkite ar cukinija dar ne minkšta. Jai suminkštėjus, cukiniją atvėsinkite ir supjaustykite stambiais kubeliais. Tuomet susmulkinkite česnaką ir į maisto smulkintuvą dėkite cukinijas, smulkintą česnaką, sezamų pastą, pilkite citrinos sultis, pabarstykite druska ir pipirais. Viską gerai sumalkite gautą užtepėlė ir skanaukite su trapučiais, duonele ar daržovėmis. Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

5 atvejai, kai tave išgelbės įklotai

Be abejo, tu sprendi, naudoti tau kasdienius įklotus ar ne. Jokių griežtų nurodymų šiuo atžvilgiu nėra. Tačiau šiam patogiam išradimui būdinga nemenkų pranašumų. Štai penkios svarios priežastys rinktis kasdienius įklotus šiltuoju metų laiku.

Ginekologė įspėja: dėl šių priežasčių intymios infekcijos gali atsinaujinti

Gyvenime yra dalykų, kuriuos darome per daug nesusimąstydamos. Pavyzdžiui, renkamės apatines kelnaites rytais. Tai toks natūralus veiksmas, kad greičiausiai net negalėtum pasakyti, kokios spalvos kelnaites šiandien mūvi. Tiesa?

Kokie požymiai išduoda, kad tavo organizmui trūksta vitamino B12

Skirtingai nuo vitamino D, kurį gali pagaminti mūsų organizmas, B12 į organizmą gali patekti tik per išorinius šaltinius. B12 yra svarbi maistinė medžiaga, kurią organizmas naudoja DNR sintezei, nervų ir kraujo ląstelių gamybai, jis aprūpina organizmą deguonimi. O jei organizmui trūksta deguonies, nuolat jausi nuovargį, kad ir kiek valandų miegosi.

Jaunos merginos istorija: nekaltybę praradau du kartus

Jei pameni, visai neseniai rašėme apie 21 metų Laurą, kuriai buvo nustatytas Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser sindromas arba kitaip - itin reta makšties patologija, kuomet makštis tiesiog nesusiformuoja.

Masažistas iš Egipto atskleidė, kokias klaidas darome kovodamos su celiulitu

Pasirodę pirmieji saulės spinduliai visoms moterims kasmet primena – atėjo laikas ruoštis suknelių ir sijonų sezonui! Vis dėlto, pasiruošimas gali ir nebūti toks džiuginantis kaip už lango šviečianti saulė.

Natūralios arbatos, kurios skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo

Lieknėti gurkšnojant gardžią arbatą būtų puiku! Panašiai kaip lieknėti gulint ant sofos ir žiūrint televizorių. Tik kyla logiškas klausimas: ar tai įmanoma?

7 efektyviausi pratimai norinčioms dailesnių kūno linijų

Jei esi iš tų merginų, kurioms kantrybės sporto salėje užtenka tik 20 minučių, tuomet mūsų paruošti sporto pratimai tau tikrai tiks ir patiks. O ir į sporto salę eiti nereikės - pratimus galėsi atlikti namuose.

Seksas per mėnesines - kodėl verta tai išbandyti kiekvienai (2)

Kuomet COSMO skaitytojų klausėmė, ką jos mano apie seksą „tomis dienomis“, net 54% merginų anoniminėje apklausoje tarė TAIP! Ir skubame nuraminta tas, kurios nė karto to nebandė: kraujai upeliais tikrai nebėga, tad jei pergyveni būtent dėl to – tikrai neverta.

Liga, kuri įtraukia vis daugiau merginų: kai valgymo sutrikimai pasiglemžia gyvenimą

Jos jaučiasi išskirtinės. Vadina viena kita “Anomis” (plg., “anoreksija”). Susitikusios savo slaptose interneto svetainėse diskutuoja, kaip išgyventi dieną su šimtu kalorijų, kaip paruošti varškėčius be miltų bei kiaušinių ir apgauti gydytojus.

Mirtina kova su kalorijomis: niekas neįsivaizduoja, kokia buvau laiminga sverdama 35 kilogramus

Pasaulį jau kelis dešimtmečius krečia lieknumo karštinė. Neatsilaikėme prieš ją ir mes. Nors negailestinga kova su kalorijomis kartais baigiasi mirtimi.